История за Рон Кларк

Иска ми се в началото на този месец да ви представя нещо вдъхновяващо – един филм, една книга, една личност.

.

Като един голям фен на сериала “Приятели”, щом видя филм с участието на някой от артистите, моментално бива изгледан. Така попаднах и на филма, за който искам да ви разкажа. В него главната роля се играе от Матю Пери. Разказва се за един учител в начално училище от малко американско градче, който решава, че иска по-голямо предизвикателство и отива да преподава на ученици от Харлем в Ню Йорк. Попада на един от най-трудните класове, който е успял да изгони няколко учителя само за два-три месеца. Главният герой преминава през разочарования и трудни моменти, но в крайна сметка успява да спечели учениците и с неговите методи на преподаване успява да им покаже, че могат много повече, отколкото мислят те самите и всички останали. Този учител вярва в големите мечти и предизвиква учениците си да поемат рискове (“Dream BIG, take risks”). Неговото име е Рон Кларк, както се казва и филма – Историята на Рон Кларк (The Ron Clark Story).

Рон Кларк е обявен за учител Номер Едно на Съединените Щати за 2005 година. Наричат го “Учителят на Америка”. През 2006 година отваря врати неговото собствено училище “Ron Clark Academy” (Матю Пери е сред борда на директорите на това училище). Неговата книга “55 Златни правила” (“55 Essentials“) е била бестселър на NewYorkTimes с продажби на над 1 милион копия. Преведена е на 25 езика, включително и на български.

Именно хора, като него, са били вдъхновение за мен и са ми оказали влияние върху нещата, с които се занимава и причините, поради които се занимавам с тях. Заради такива личности и начина, по който допринасят в ученето направих и този блог.

Рон Кларк вярва, че ученето трябва да бъде забавно и увлекателно за учениците и го прави такова. Той вярва в потенциала на всеки и го показва открито. Това са характеристиките му, които ме грабнаха, докато гледах филма. Още по-силно ми въздейства и неговата книга. Всяко правило е илюстрирано с някоя история от неговата практика, чрез която показва смисъла на самото правило. Определено това е един човек, достоен за пример и уважение.

Ако потърсите в интернет неговото име, може да намерите още много интересни и любопитни неща:

Видео за Рон Кларк:Силно ви препоръчвам да изгледате филма и да се сдобиете с копие от неговата книга. Надявам се да се окажат поне толкова вдъхновяващи и мотивиращи, колкото се оказаха и за мен.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл