Гар Рейнолдс, Дзен и презентациите

Когато се заговори за дизайн на презентации или се опитате да потърсите нещо по тази тема в интернет, без съмнение ще попаднете на едно от нашумелите имена в тази област – Гар Рейнолдс. Eдно от неговите основни послания е: “Дизайнът е от значение” (“Design Matters”). Автор е и на книга за презентации и дизайн: “Presentation Zen“. Поддържа и личен блог по темата: www.presentationzen.com В момента Гар работи като доцент по мениджмънт в университета “Кансай Гайдай” в Осака, Япония. Там той преподава Маркетинг, Глобален Маркетинг и Мултимедиен Дизайн.

presentation-zen-book В своята книга “Presentation Zen“, Гар Рейнолдс дава основни насоки и доста полезни съвети по отношение на Подготовката, Дизайна и Провеждането на една презентация. Повлиян от японската култура, той доста често дава за пример Дзен и Дзен изкуствата, но това не е книга за Дзен.

 
Това е книга за комуникации и как да погледнем на презентациите от друг ъгъл; гледна точка, която е в крак с днешните времена.

Презентационен Дзен е подход, който предизвиква общоприетите схващания относно правенето на PowerPoint презентации в днешния свят и насърчава хората да мислят по различен начин върху дизайна и начина на провеждане на своите презентации


Като цяло книгата е много добре структурирана, дава много полезни насоки и практически примери, които са добре илюстрирани. В нея Гар Рейнолдс покрива три важни момента, относно презентациите – тяхната подготовка, дизайн и провеждане. На практика покрива цялостният процес от измислянето на презентацията до нейното провеждане пред публика.


Процесът по измисляне на една презентация започва много преди сядането пред компютъра. Това, което е важно в този момент е да намалим темпото от забързаната ежедневност, за да може да видим проблемите и целите на презентацията по-ясно. Нужно е да си осигурим спокойствие, за да видим цялостната картина. В този момент е важно да си задаваме правилните въпроси. Може би най-важният от тях е: “Ако публиката трябва да запомни само едно нещо, какво би било то?“. Следващата стъпка от този етап е да навържем идеите си в последователна история. За да бъде увлекателна и интересна е нужно тя да бъде простичка, с много примери, неочаквани обрати и изненади по пътя и да буди емоции в хората.


В следващата част Гар Рейнолдс обяснява концепциите в графичния дизайн на слайдове. Тук ясно се откроява едно от неговите послания, че дизайнът е от значение.

Но дизайн не означава просто декорация или използване на орнаменти. Дизайна е начин на комуникация, която трябва да направим колкото се може по-лесна и по-ясна за гледащия.

Гар Рейнолдс показва и 4 основни принципа в дизайна и ни учи, как да ги използваме в собствените си презентации. Това са Контраст, Повторение, Подредба и Сходство. А като основна посока в правенето на слайдове, Гар ни казва да се придържаме към простотата. Простичките неща водят до по-голяма яснота, но това не е просто, нито пък лесно за постигане. Простотата може да бъде постигната чрез внимателно премахване на всичко, което не е нужно и съществено за посланието, което отправяме.


Що се касае до провеждането на самата презентация, може би най-важното нещо е да постигнем пълно присъствие. Както се казва – да бъдем Тук и Сега. Определено грешки стават, но не необходимо да се притесняваме за грешки, които вече са в миналото или пък тези, които може би ще станат. Бъдете изцяло в този момент, в който общувате с публиката пред вас. Да присъстващ в момента още означава да бъдеш гъвкав и напълно осъзнат за различните възможности, когато те възникнат. При подготвянето на презентацията сме се грижили да имаме подредено и логично съдържание, а сега е момента да въздействаме емоционално. Гар Рейнолдс казва: “Не се въздържайте. Ако сте вдъхновени от темата, за която говорите, покажете това и на останалите.”“И така, какво е заключението? Заключението е, че няма заключение, има само следваща стъпка. А тази следваща стъпка зависи изцяло от вас…”

Определено си струва, човек да се сдобие с неговата книга. Гар Рейнолдс не просто ни показва, как да правим по-добри презентации, а ни показва една различна гледна точка. В основата на неговата книга седят принципи, които намират приложение и в много други области на живота, не само касаещи презентации. Оставям и вие да се убедите в това. Ако имате възможност – насладете й се!

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл