За какво би била вашата последна лекция?

Вчера публикувах едно резюме на класацията на Бърт Декър за десетте най-добри говорителя за 2008 година. В класацията силно ми привлече вниманието професор Ранди Пауч и заглавието на неговата Последна лекция: Да постигнеш детските си мечти. Изгледах видеото… и още по средата, бях започнал да го препращам на приятели. Реших да го споделя и с вас. Все пак имено хора, като него, са ме подтикнали да се занимавам с това, което правя в момента. Именно хора, като него, са ме провокирали да озаглавя този блог Isnpire Learning.


Кой всъщност е Ранди Пауч? Той е професор по компютърни науки в университета Карнеги Мелон. Има прекрасна съпруга и три деца. На 18 септември 2007 година изнася лекция пред 400 души, озаглавена “Да постигнем детските си мечти” (Really Achieving Your Childhood Dreams). На тази лекция той съобщава, че е болен от рак на панкреаса и му остават месеци живот. Но тази лекция не е за рака, а за детските ни мечти и непрекъснатите ни стремежи да ги превърнем в реалност. Тази лекция се разпространява феноменално бързо в интернет и е гледана от милиони. След нея, Ранди е гост в няколко телевизионни предавания и продължава да разпространява своето послание. Издава и книга озаглавена “Последната Лекция” (“The last lecture“). Ранди е починал на 25 юли 2008, но неговото послание ще продължи да живее и да вдъхновява още много поколения.

Ранди започва своята лекция с въпроса:
Каква би била вашата последна лекция,
ако знаехте че ще умрете?

По време на своята Последна Лекция, Ранди говори за мечтите. В началото разказва за своите мечти – за тези, които и постигнал и тези, които не е успял. Научил се е да се радва на нещата, които постига и да бъде благодарен за тези, които не е успял, защото от тях е научил много. Ранди казва: “Опита е това, което получаваш, когато не получаваш това, което искаш” . Когато се стремим към някоя мечта, ние се сблъскваме в “тухлени стени“. Но те не са там за да ни пречат, а за да ни проверят, колко много искаме тази мечта. Защото, ако не я искаме достатъчно, няма смисъл да продължаваме.
От голямо значение за постигане на нашите мечти, са нашите родители. Родителите на Ранди са го научили да избира хората пред предметите. Те са го подкрепяли и в творческите му пориви, когато е искал да изрисува стените на стаята си.
За да постигнем мечтите си е важно да умеем да работим и общуваме с другите хора. Да бъдем честни и да се извиняваме, когато се издъним.
Никога да не забравяме да се забавляваме и да бъдем позитивни.
Към края на своята лекция, Ранди казва, че тази лекция не е за това, как да постигаме мечтите си, а за това, как да живеем. Не е нужно да гоним мечтите си. Ако живеем по правилния начин, мечтите ни ще дойдат при нас!

Ранди завършва, като казва, че тази лекция не е за 400те души в залата, а е за неговите три деца.
И на мен ми се иска да продължа, като кажа, че това не е за вас, а за вашите деца!

 

Ето и видеото в YouTube на Последната Лекция на Ранди Пауч:


 

По-нетърпеливите могат да видят съкратена версия на лекцията от гостуването на Ранди в предаването на Опра Уинфри:

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 8)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл