Боже, благодаря ти за отвратителната презентация!

В статията, озаглавена с това откачено име ще ви разкажа за най-несполучливата си презентация и изводите от нея, които си направих.

Да кажем, че беше един обикновен ден, в който щях да правя “лесна” презентацийка пред малка група хора. Всичко изглеждаше нормално, без напрежение … за малко ;) Оказа се, че презентацията се отложи за друг ден и аз съвсем се отпуснах. После изведнъж ме светнаха, че ще има презентация, хората са тук и точно след минутка трябва да стартирам. Нищо де, помислих си, нали се бях подготвил за преди това. На тази тема съм говорил десетки пъти, какво може да ми стане без да се “надъхам и събера” предварително!?!

Да, но още след първите няколко думи усетих, че не съм никак в кондиция. Главата ми беше празна, мисълта ми се вееше нанякъде и не можех да се фокусирам. След това стана още по-хубаво – оказа се, че в бързината съм заредил стара версия на презентацията без промените, направени предходния ден. Да, супер се получи! Точно тогава се разчу, че съм забравил да си изключа и телефона. Кой ще ме търси 3 пъти последователно точно сега ?!?

Можете да си представите с какво хладнокръвие и майсторство завърших! По-зле не съм се представял никога. Исках да се скрия под земята! Естествено блокирах и говорех доста несвързани неща. Къде са ми били ръцете и как са чоплили нервно лазерчето за показване … не помня.

Както и да е! Преживях го и няма да се спирам на подробности. После доста мислих и анализирах причините така да се издъня. Това, което открих е много важно и полезно за мен. Толкова се зарадвах на резултатите, че реших да ги споделя с читателите на InspireLearning. Надявам се откритията, които направих за себе си, да полезни и за вас:

1. Издънете се поне веднъж! Може да ви звучи странно, дори смешно, но след първия провал се чувствате доста по-уверени. След като знаете какво е да “зациклите”, вече не се страхувате толкова от възможни блокажи. “Дълбоко поемам въздух … и продължавам.” Каквото и да се случи, няма да ви притеснява, защото сте били на дъното и сте видели, че там не е чак толкова страшно.

2. Ако се случи да блокирате по време на презентация, не се притеснявайте, а погледнете някой от най-активните слушатели в очите. Не знам защо, но това помага да се почувствате по-добре и по-бързо да се върнете във фокуса си. Няма нищо лошо с усмивка да кажете, че сте си забравили мисълта. Всъщност има, но лошото е по-малко от това да се залутате в несвързани думи.

3. Не пренебрегвайте предварителната психическа нагласа. Без компромиси! Ако трябва, затворете се в тоалетната за 30 секунди, но си съберете мислите, преди да започнете. Помислете на кого и за какво ще говорите, от каква позиция. Какво послание трябва да предадете и каква е основната цел на презентацията? Колкото и да е сгъстен графика ви със срещи, отделете време за това.

4. Заредете правилната презентация. Елементарно, но безумно важно! Ако често изнасяте доста подобни една на друга презентации пред различни аудитории, мога да се обзаложа, че компютърът ви е пълен с много .ppt-та със сходни имена и съдържание. Внимавайте кое зареждате!

5. Познавайте слайдовете си. Естествено, че ги познавате, нали сам сте ги създали. Но научете и последователността. Кой след кой следва! Помислете за преходите между тях и за логическата нишка, която не трябва да прекъсва. Тази нишка може да ви води, когато се почувствате притеснени.

6. Не бързайте! Има опасност да продължите презентацията си с инерцията на забързания ден, но това не е никак добре. Хората са се настанили удобно, подготвили са се да слушат внимателно … един препускащ и бързоговорещ невротик не би им допаднал.

Аз лично ще съм по-внимателен занапред. Не съм имал по-полезна презентация от тази, в която така се изложих. Затова не мисля да завършвам с “Не ви го пожелавам”. Все пак се надявам някой да се поучи от моите грешки, за да не ги повтаря. Има достатъчно грешки за всички.

Успех!

Казвам се Мартин Пепелджийски. Интересувам се от всичко, което дава свобода на човека – физическа, умствена и духовна. Работя в Абиком – компания за свежи идеи. В момента помагам в развитието на двауникални проекта – за влиянието на цветовете върху психиката ни: www.mycolour.bg и за творецът, скрит във всеки от нас: www.usmivka.org

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 6)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл