Играта на цветове. Как да представим нова идея?

Какво правите обикновено, когато искате да получите одобрение за вашата нова идея? Подготвяте презентация; подкрепяте с аргументи; показвате цифри, прогнози за растеж; говорите с ентусиазъм и увереност; знаете как да управлявате езика на тялото си… Това са очевидните и изключително важни фактори за успеха на едно представяне. Някъде там обаче остава темата за подготовката на самата презентация – не от гледна точка на съдържанието, на текста, който ще покажем, а от гледна точка на визуалното оформяне – приятно за окото, увличащо и силно!

И без да пренебрегваме съдържанието на презентацията, е необходимо да отделим време, понякога много време, за да планираме и онагледяването на това съдържание. Неизменна част от това планиране е изборът на цветове за нашата презентация.

Замисляли ли сте се всъщност как избираме цветовете за една презентация? По мои наблюдения в най-честия случай отправна точка са ни корпоративните цветове. И след това логично си избираме нещо, което да им отива. И сякаш често подценяваме силата на цветовете да говорят, да внушават, да създават усещания и провокират реакции.

Затова вместо да тръгнем от корпоративните цветове, можем да започнем от целта на нашата презентация и от информацията, която искаме да покажем. Защото изборът на цветове може да подкрепи нашето представяне или да го омаловажи. В някои случаи – дори да го саботира. Влиянието на цветовете върху психическото и физическото състояние на хората е доказано. Затова, ако познаваме начина, по който различните цветове въздействат, ще можем да използваме тяхната сила при визуализирането на нашите идеи.

Та нека се върнем там, откъдето започнахме. Как да представим нашата нова идея? Какви цветове да изберем?

Започнете със зелено! Зеленото е цветът на пролетта, цветът на живота, на растежа. Всичките ни надежди за възкресение и оцеляване са свързани със зеленото. А нашата нова идея ще донесе свежест, нали така? Ще вдъхне нов живот на проекта, на компанията, на отдела.

И после какво?

Идва ред да дадете малко стабилност и устойчивост на вашето зелено. Младостта е хубаво нещо – носи обещание за бъдеще, ентусиазъм, но докато тя самата придобие известен опит и зрялост, има нужда от подкрепата на опита. Същото е и с новите идеи – за да не звучат вятърничаво и за да не се провалят, дайте им опора. Тази подкрепа може да получите, като добавите сиво или кафяво. Сивото е цветът на опита – представете си посивелите коси на възрастните хора или строгите костюми на банкерите.

Кафявото пък е цветът на старостта – препатила, стъпила здраво на земята, вкоренена като вековно дърво.

И за завършек аз бих “капнала” малко червено. Червеното в умерени количества носи енергия за действие, сила, зрялост. В крайна сметка целта на нашата нова идея е да узрее и да носи плодове! Нека да внушим това и на хората, от които очакваме да ни подкрепят.

Ето, че цветовете са избрани. Сега вече може да се фокусирате върху структурата и построяването на вашата презентация.

——-

Ако искате да научите повече за цветовете в презентациите и тяхното въздействие, може да посетите обучението: Цветове и образи в презентацията.


Ива Тодорова е управляващ партньор и обучител в Mosaic Training. С обучение се занимава от 1999 г. Професионалните интереси на Ива са насочени към темата за общуването между хората. Вълнува се от начините за поддържане на диалога и търсене на разбирателството. Вдъхновяват я и въпросите, свързани с умението да представяме убедително и вдъхновяващо информация пред други хора.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.75 / гласували: 4)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл