Кои са нещата, които правят един учител Велик?

Кои са нещата, които правят един учител Велик?Скоро започна новата учебна година. Едно “събитие”, което дава повод на много медии (вестници, телевизии, блогове) да пишат или говорят за състоянието на образователната ни система… и кога ще видим, така жадуваната промяна в нея. 2 дни по-късно, всичко утихва и живота си продължава, до 24 май, когато това отново става тема №1. И всеки път едно и също. Коментират се липсата на пари, ниското ниво на образование, матурите, учебниците и мафиата около тях… Козметични промени и проблеми, които дори не докосват същината на проблема.

Истината е, че системата ни е морално остаряла. Тя вече не е адекватна на действителността и динамиката на днешния свят. И това не е само в България. Образователните системи по целия свят, страдат от същата “болест” и много хора се опитват да се справят с това. Проблемът е, че една образователна система е обвързана със страшно големи и тромави апарати, механизми и процеси и всяка една промяна става мноооого бавно.

Какво може да направим междувременно?

Ключа към промяната не е в ръцете на министъра на образованието и неговите лостове и механизми, а в сърцата на учителите и тяхната страст.

Преди година проведохме конкурс за есе, в което да ни разкажете за вашите любими учители, без значение дали в училище, университета или в живота. Искам да ви припомня есетата на нашите финалисти:

И бих искал, всеки от вас да се запита отново, кои са учителите в неговия живот, които винаги ще помни? Кои са хората, оказали съществено значение във вашия живот и коя тяхна черта е изпъквала най-много?

Предполагам, ще се съгласите с мен, ако кажа, че това е било Страст.

Може би, когато сме били много малки, сме имали някой човек, учител, който е запалил онази искра в нас, който ни е провокирал да изберем своя път в живота. Тези от нас, които са имали този късмет, без съмнение, моментално могат да се сетят, кой е този човек.

Попаднах на материал от друг блог за ученето, които ме провокира да напиша тази статия и да споделя с вас, мнението на авторката (Courtney Bishop).

Тя казва, че велики са онези учители, които заразяват със страст за учене, ентусиазъм за откриване или желание да сътворяваш неща, като използват въображение. Учениците на тези учители попиват от енергията, която ги кара да искат да учат и да растат. Тези ученици придобиват ентусиазъм да учат нови неща.

Кои са нещата, които ни правят Велик учител?

 • Да разбираш, кои са нещата, които палят учениците.
  Това е едно от нещата, които помага на учителя да разбере, как да мотивира своите ученици и да ги направи гладни за знание.
 • Изграждане на искрени отношения със своите ученици.
  Това е много важно качество, защото по този начин учителите изграждат доверие сред своите ученици и по този начин могат да влияят върху интереса им за учене. Това прави ученика по-податлив към учене и усвояване на нови знания и идеи.
 • Предизвикване на желание, да продължи да учи
  Това са нещата, които се случват извън класната стая и са доказателство за влиянието на учителя. Ученик, който възприема и учи от учителя и това му е забавно и интересно, ще има желание да разбере, как новото знание се прилага извън училище, в реална среда.
 • Умението да обясняваш сложни неща на разбираем език
  Без значение дали това са простички концепти или сложни теории, учителят трябва да може да обясни това на своите ученици по начин, по който те лесно биха усвоили и приложили това ново знание. Сложните думи, наименования, теории, стават доста лесни, когато покажеш на хората, как това се отнася към техния живот, какво реално приложение има.
 • Да бъдеш организиран и подготвен
  Добрите учители се отнасят към своята организация с приоритет. Добрата организираност помага на учителя в неговата подготовка, както и да има възможност да се обръща към повече учители. Добрата организираност е и добър пример за учениците, която може да им помогне в тяхното израстване.
 • Да създаваш ясни очаквания
  Добрите учители използват различни допълнителни средства и ресурси, писмени и устни напътствия, с които помагат на своите ученици да разберат, какво се очаква от тях. Тези учители отделят необходимото време и средства, за да са сигурни, че учениците разбират своите цели и дори ще проверяват периодично, дали учениците се движат по очертания план.

Също така, великите учители не ги е грижа, дали ще бъдат известни или богати. Тях ги движи възможността да въздействат по някакъв начин върху живота на техните ученици и да видят, как те се пробуждат и успяват. За тях това е най-голямата награда, която получават в замяна на тяхната отдаденост и усилия.

Inspire to learn – learn to inspireХаресва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 5)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл