Как да сложим картинка за фон на цялата презентация?

Кремена Иванова зададе следния въпрос на нашият виртуален експерт:

Как бих могла да използвам снимка като темплейт за цяла презентация да пиша текст върху нея и да слагам други снимки и график. снимката да бъде като воден знак за фон на цялата презентация.

Ето подробният отговор, илюстриран с картинки:

Независимо в коя част на презентацията сте, кликнете с десен бутон някъде върху фона на слайда. Уверете се, че не кликате върху някакъв друг обект. От появилото се меню, изберете <Format Background>

img1

В следващия диалогов прозорец се намират всички възможни настройки за фон на слайдовете. Имате възможност да избирате измежду запълване с един цвят (Solid Fill), запълване чрез преливка от няколко цвята (Gradient Fill) и използване на снимка или текстура (Picture or texture fill). За да поставим снимка, като фон на слайд, избираме третата опция.

img2

От секцията Insert From (Вмъкни от) имаме избор да вмъкнем файл от нашия компютър или да използваме наличните ресурси и галерии на Office пакета.

img3img4

Казахме, че в тази част, може да избираме между снимка или текстура за фон на нашите слайдове. Чрез следващата опция показваме на PowerPoint точно това – дали нашето графично изображение е текстура или снимка. Ако е текстура, необходимо е да отбележите това в тази опция. Ще забележите, че допълнителните настройки за текстура и снимка се отличават. Основната разлика идва от там, че се предполага нашата снимка да заеме целия слайд, докато текстурата е графично изображение, което се повтаря многократно, докато запълни слайда. Текстурите са направени, така че повторението между отделните изображения да не се забелязва (няма прекъсване).

img5

Следващите опции, когато работим със снимка, служат за позициониране на снимката спрямо слайда. Чрез четирите показателя може да свивате или разтягате снимката, докато получите желаното състояние. Променяйки някой от процентите, вие показвате задавате, какво да бъде отстоянието на съответната страна на картинката, спрямо съответната страна на слайда. Ако искате да преместите цялата картинка на дясно, без да изкривите изображението, трябва да зададете Left=10% и Right=-10%. По този начин ще отместите изображението в дясно с 10% (аналогично за местене нагоре и надолу). Ако искате да свиете изображението и то да запази своите пропорции, трябва да зададете еднакви стойности и за четирите възможности. Същото важи и ако искате да го разширите. За да направите изображението по-голямо от очертанията на слайда, използвате отрицателен знак пред стойностите.

В случай, че искате да използвате текстура, в тази част от настройките, освен определени отстъпи, може да задавате големина на текстурата, от къде да започне нейното редене и дали ще използвате неин огледален образ.

img6 Чрез следващата опция може да зададете ниво на прозрачност на вашето изображение (Transparency). Това е за случаите, когато искате снимката да започне да прилича повече на воден знак върху вашите слайдове.

img7В лявата част има още едно допълнително меню за случаите, когато използвате снимка. От това меню разполагате с опции, чрез които може да влияете върху самото изображение. Чрез опцията <Recolor> може да зададете един нюанс на цялото изображение. Може да избирате между по-тъмни и по-светли вариации. Тази опция е много подходяща, ако вашата картинка съдържа много цветове и обекти, които биха се сливали с текста върху слайдовете.

Допълнително може да променяте яркостта и контраста на изображението. По този начин отново може да го доближите до ефекта на водния знак или да изберете такава комбинация, че фона да се откроява от основното съдържание на слайдовете и да подпомага в изпъкването на важните неща.Внимавайте, когато използвате картинки за фон, текста да не се слива с тях.

img8


След като вече сме приложили нашите настройки и сме доволни от резултата, остава да приложим последната стъпка – да зададем желания фон на всички слайдове. Това става, когато натиснем <Apply to All> . Буквално преведено на български, това означава – приложи към всички.
Надявам се урока да е бил достатъчно полезен и нагледен. Ако желаете да научите нещо допълнително или имате въпрос, по която и да е от темите на нашия блог, не се колебайте да се консултирате с нашия виртуален експерт.


Задайте вашите въпроси Може да получите безплатна консултация по темата от виртуалният ни експерт – DOC. Изпратете вашето запитване или въпрос, по който желаете да получите консултация, като използвате приложената форма.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.20 / гласували: 5)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл