Често допускани грешки при използването на снимки в презентациите.

Много често подценяваме силата и влиянието на презентациите, които правим, върху нашето послание. Те могат да го подсилят и да ни помогнат да изпъкнем или тотално да го съсипят. Присъствал съм на презентации, чиито слайдове са претрупани с текст и графики. Явно, колкото повече важни неща имаш на слайдовете, и колкото повече сложни графики показваш, и колкото си по-сериозен, това би направило презентацията по-важна и значима. Минавали ли са ви подобни мисли? Забравете ги! Единственото, което може да постигнете с подобна презентация е, да приспите аудиторията си. А най-вероятно не искате точно това.

Многото тест във вашите слайдове, ви прави излишен. Хората четат по-бързо, от колкото може да говорите. Ако пък текста се отличава от това, което говорите в момента, вниманието на аудиторията е раздвоено – опитвайки се да прочетат текста, ще чуят много малка част от това, което казвате. В крайна сметка, нито ще са разбрали прочетеното, нито ще са запомнили разказаното.

Решението е, да използвате само ключови думи, върху които искате да насочите вниманието, и да ги подкрепите с подходящо изображение. С популяризирането на цифровата фотография, това вече не е толкова сложно. В интернет има хиляди сайтове, от където може да потърсите подходящо изображение. Може и сами да заснемете снимките за вашата презентация.

Има случаи, в които не би било подходящо използването на PowerPoint или използването на картинки в презентацията. Но там, където се прави, бъдете внимателни за някои от следните често допускани грешки:

Изображението е твърде малко

грешка 1

Не е задължително да разполагате изображението върху целия слайд, но в горния случай е твърде малко. Целта е да се вижда от далеч.

Изображението е с ниско качество

грешка 2

Снимката седи по-размазана и ясно се забелязват различни “дефекти” по нея. Така се получава, когато сте взели картинка с ниско качество и сте я разтегнали в PowerPoint повече, от колкото тя може да понесе. Ако не може да я намерите в подходяща големина, по-добре сложете друга.

Изображението е с ниско качество и съдържа воден знак

грешка 3

Това е по лошо и от предния вариант. Освен че изображението не изглежда добре, наличието на воден знак говори лошо и за вас. Това показва, че или сте мързелив, за да потърсите друго изображение; или сте прекалено стиснат, за да си купите легално картинката; или не сте етичен, като не зачитате авторските права на другите. Ако не желаете да платите за снимката, потърсете други изображения, които имат права за споделяне (CC, Creative Commons) или направете нещо със собствената си камера. Ако и това ви затруднява, по-добре не използвайте картинка.

Изображението е позиционирано произволно

грешка 4

Снимката може да ви е с достатъчно добро качество и големина, но да е разположена не добре на слайда. В някои случаи текста може да се изгуби в самата картинка, я цялостния слайд създава впечатления за неподреденост. В презентацията “Дизайн на презентации за НЕдизайнери“, може да откриете практически съвети за това, как да подредите елементите в един слайд.

Изображението е разтеглено хоризонтално или вертикално

Грешка 5а Грешка 5б

Това се получава, когато изображението ни е било с различни пропорции от желаното състояние или когато сте се опитвали да го съберете на цял екран. За да запазите пропорциите, когато събирате или разтягате изображение, задръжте клавиша Shift натиснат, докато влачите един от четирите ъгъла в желаната посока.

Изображението е почти на цял екран, но не съвсем.

Грешка 6

Така е възможно да се получи, когато изображението ни е с различни пропорции от тези на слайда. В такъв случай е по-добре да го разтеглите още съвсем малко, докато запълни целия слайд.

Със сигурност има още повече грешки, които могат да се допуснат при използването на изображения в презентацията. Може да споделите неща, които и вие сте забелязали, докато сте присъствали на други презентации в коментарите, под тази статия.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.20 / гласували: 5)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл