Нов спонсор на InspireLearning.net: FranklinCovey – България

fcoveyБих искал да ви представя най-новият спонсор и партньор на нашия блог: FranklinCovey – България. Това е компания, част от международна мрежа за бизнес обучение, консултиране и проучване. Тя е основана през 2007 година, като съвместно дружество между FranklinCovey и Дочева и партньори.

Историята на международната компания датира от 1984 година, когато е бил произведен първия Планер на Franklin, последван от популярен уъркшоп на тема “Управление на времето”. Последователно се създават нови дизайни и формати и Системата за планиране на FranklinCovey сега се използва от повече от 15 милиона хора по света.
През 1989 година излиза от печат книгата на Стивън Кови – “7те навика на високоефективните хора”, която в последствие се превръща в един от бизнес бестселърите на всички времена. Стивън Кови е в класацията на списание TIME за 25-те най-влиятелни хора в Америка. Той е и световно признат експерт в областта на Лидерство и Организационно развитие. Стивън Кови е посветил живота си да бъде пример за това, как човек може истински да контролира съдбата си, ръководен от силни човешки принципи.

Чрез своята книга, Стивън Кови оказа влияние и на мен. Той е и един от хората, които ме вдъхновиха да се развивам в областта на тренингите, обученията, личностното и организационно развитие. Радвам се, че обучението “7те навика на високоефективните хора” вече се предлага и е достъпно и в България, и че имах възможността да бъда участник в него.

7те навика на високоефективните хора

Кои са 7те навика на високоефективните хора?

Навик 1: Бъдете проактивни. Това е навика на избора. Той ни учи, че ние сме свободни да избираме, но и носим отговорност за своите избори. Имаме свободата да избираме начина, по който реагираме на различни стимули, в различни ситуации. Първият навик ни казва: “Аз съм силата. Аз съм капитана на собствения си живот. Аз мога да избирам своето поведение и отношение. Аз лично съм отговорен за собственото си щастие или нещастие. Аз седя зад волана на моята съдба, не съм просто пътник.”

Навик 2: Започнете с идеята за края. Това е навика за визията. Този навик се основава на принципа, че мисловното творение предшества физическото. Това означава да имаш ясна представа за това, какво би искал да направиш със своя живот. Означава да разбереш или определиш, кои са важните неща за теб и да си поставяш цели. Навик 1 казва, че вие сте шофьора на своя живот, а не пътник. Навик 2 казва – след като си шофьора, реши къде искаш да отидеш, начертай карта и отиди до там.

Навик 3: Поставете първите неща първи. Това е навикът на изпълнението. Той ни учи, как да планираме изпълнението на своите задачи, така че те да са интегрирани с нашите цели и как да се фокусираме върху важните неща. Навик 2 ни показа, кои са важните неща в нашия живот. Навик 3 ни казва, да ги поставим на първо място.

Навик 4: Мисленето “Печеля-Печелиш”. Навика на взаимната полза. Този навик е построен върху принципа, че ефективните и дългосрочни взаимоотношения изискват взаимно уважение и взаимна полза. Той се основава на баланса между куража ни да отстояваме себе си и нашето внимание към другите. “Печеля-Печелиш” е определен начин на мислене, настройка на нашето съзнание, която казва, че аз бих могъл да постигна своите интереси и ти също би могъл. И двамата можем да спечелим. Във всяка ситуация или взаимоотношение можем да намерим решение, което да удовлетворява нуждите и интересите и на двете страни.

Навик 5: Стремете се първо да разберете и после да бъдете разбран. Или навика на взаимното разбиране. Този навик е ключ към взаимното разбиране и комуникация. Това е така, защото най-дълбоката нужда на всяко човешко сърце е да бъде разбрано. Всеки иска да бъде ценен и уважаван за това, което е – уникален и единствен по рода си индивид. Този навик ни учи и как да слушаме емпатично – с отворени очи, уши и сърце. Това не е слушане с цел даване на съвет, препоръка, отговор, опровержение, решение, настройка, промяна, отсъждане, съгласие, несъгласие, въпрос, анализ или определение. Емпатичното слушане отразява, какво човек чувства и казва, използвайки свои собствени думи.

Навик 6: Синергизирайте. Навикът на Творческото коопериране. Този навик ни учи, че не е нужно да решим дали да бъде по моя или твоя начин, а че заедно можем да сътворим нещо по-добро. Той ни учи да ценим и приветстваме различията, защото благодарение на тях можем да изведем нови и по-добри решения.

Навик 7: Наточете триона. Навика на обновлението. Този навик ни учи да не забравяме да се грижим за себе си, за да може да се справяме по-добре в живота. Също като една кола, всеки има нужда от редовни прегледи, настройки, смяна на масло. Навик 7 ни учи редовно да обновяваме и подсилваме нашите четири основни измерения в живота: физическо – нашето тяло (физически упражнения, здравословно хранене, сън, релакс); умствено – нашият мозък (четене, образоване, усвояване на нови умения); емоционално – нашето сърце (изграждане на взаимоотношения, смях); духовно – нашата душа (грижа за другите, разходки, четене на вдъхновяващи книги, рисуване, музика, поезия, размишления върху мисия и цели).


Обучението “7те навика на високоефективните хора”, което се предлага от FranklinCovey – България, е интензивен тридневен уъркшоп, който ни показва как да живеем спрямо тези навици и да ги интегрираме в нашето ежедневие. Обучението е динамично и изпълнено с различни интерактивни демонстрации, игри, упражнения и видеоматериали.
Подходящо е, както за хора, желаещи да се самоусъвършенстват и станат по-ефективни личности, независимо от възраст, професия или позиция.


Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Все още няма гласове)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл