Екология на взаимоотношенията

“Не-точна наука, но достатъчно прецизна и позволяваща да се развиват : Животворни общувания и Взаимоотношения в добро здраве!” Така започва една от творбите на Жак Саломе – една личност, чиито възгледи и обучения са повлияли десетки хиляди животи във Франция и други франкофонски страни.


Посмявам да пиша за Жак Саломе. Досега само превеждах любителски. За мен той е автор, който успява по един много красив и простичък начин да казва нещата. Идеите му докосват и надграждат личностите с лекота. Всеки преведен от мен текст на Жак Саломе се е появил на бял свят по най-различен повод : за да изпратя окуражаващо послание на близък приятел, текст в синхрон с чувствата на влюбена приятелка, подготовка на тренинг по комуникационни умения, поздрав за постигнат успех на колега, личен проблем на роднина… Парче по парче превеждам книгата “Les lettres à l’intime de soi”(Писма до интимния себе си) на Жак Саломе и хей ме на – вече съм към средата.

Познанството ми със света на Жак Саломе датира от преди 10 години. Тогава си купих друга негова книга – “Heureux qui communique” (Общуващият е щастлив). Тя ме грабна с простичките и достъпни за осмисляне и прилагане от всички инструменти, подобряващи общуването: “шалчето на взаимоотношенията”, “жезъла за говорене”, “аз” позиционирането…Те ме провокираха веднага да ги изпробвам, първо в личен план, а по-късно и в най-разнообазен професионален контекст. Универсалната методика, който той е създал се нарича E.S.P.E.R.E. Името може да се чете и като думата “НАДЕЖДА” . То е абревиатура от пълното название на методиката Énergie Spécifique Pour une Écologie Relationnelle Essentielle ( Специфична енергия за основна екология на взаимоотношенията)

Създателят на методиката Жак Саломе е психолог по образование. Той е дългогодишен преподавател в университета в Лил, основател на център по човешките отношения. За 30 годишната си практика той е подготвил над 40 000 социални работници, лекари, психолози и консултанти. Автор е на 60 книги,посветени на общуването в семейството, в училището и на работното място, сред които са “Аз+Ти=Ние?” и “Бъди верен на себе си”(издадени и на български от издателство Колибри).

E.S.P.E.R.E. е прагматично насочен подход, който се вписва съвсем удачно в ежедневните ни семейни, училищни или работни взаимоотношения. Тя е изградена около базови концепции, които са нейни крайъгълни камъни, комуникационни инструменти и правила за хигиена на взаимоотношенията. Това са жалони, подпомагащи реципрочноста в споделянията, носители на жизненост и творчество.

Става дума наистина за една методика, в смисъл, че тя може да се изучава, да се предава и да се самооценява в своята ефективност и резултати. E.S.P.È.R.E. е преди всичко един дух и житейска етика. Тя подлага под съмнение обичайните похвати в общуването, разтърсва съвестите ни и капаните на ежеднавното псевдо-общуване, и най-вече провокира всеки от нас да преразгледа своя собствен маниер на предаване, споделяне, привикване, конфронтиране или приемане на различното. Тя ни заставя да се сблъскаме с нашите вярвания, митове и убеждения, с индивидуалния ни праг на нетърпимост. Подходът предполага определени изисквания и житейска етика спрямо самия себе си и после спрямо другия.

Водеща нишка е постулатът, че при всеки опит за общуване ние сме винаги ТРИМА: Другия, Аз и Взаимовръзката. Благодарение на качеството на едно взаимоотношение ние можем да изградим едно истинско общуване, обогатяващо и животворно, намирайки добрата дистанция между исканията и очакванията на единия и другия и техните лични нагласи да ги удовлетворят.

Осъзнаването, че ако ние се вдъхновяваме да създадем едно по-добро общуване, било то в интимна среда или в обществото, в семейството, в училище или на работа, ние би трябвало да приемем, че думите сами по себе си не са достатъчни, за да бъдем чути и че е необходимо осъзнато да си помагаме и с инструменти за общуване.

Завиждам на хората, които тепърва се докосват до планетата “Надежда” и преживяват вълненията от досега с гениално простите й елементи. Дълбоко вярвам, че качественото общуване между човешките същества повлиява позититвно всички аспекти на Живота!


Капка СтойковаКазвам се Капка Стойкова. Най-много в работата си харесвам да видя мига, в който един човек осъзнава нещо важно за себе си и отключва неподозирани възможности…почти се чува “щрак“ и ..човека литва. Този момент ми дава най-голям смисъл във всичко, което работя от 1997 година насам. Оттогава в най-различни мениджърски, консултански, тренерски и коучинг роли тази тема е нещо, което ме следва и на се отдавам винаги с удоволствие и лекота.
www.development-zone.net

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.80 / гласували: 5)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл