5 типа позициониране във взаимоотношенията

Динамика на взаимоотношениятаПо Жак Саломе

Представете си, че сте сред група хора, и всички се очаква да общуват помежду си. Или пък работата ви е свързана с чести срещи, разговори по телефона. С какво поведение можете да се сблъскате? Жак Саломе описва 5 големи динамики във взаимоотношенията, които си предлагаме взаимно, всеки път като общуваме с друг човек.

1. Динамика на сюнгера:

Изключително често срещана. Този, който я практикува, абсорбира всичко, което се предлага от отсрещната страна: недоволство, агресия, лични и колективни мъки, но и поема също малки и големи радости. И в най-голямата бъркотия, смесва всичко! Това, което идва от заобикалящия го свят, близък или отдалечен, е за него. Той е участник, чувства се въвлечен, има гледна точка за всичко! И за самия човек се получава същото, което става, ако смесим питейната вода с вода от канализацията … За този, който практикува динамиката на сюнгера, каквото и да преживява, светът е винаги проблематичен, много често сивкав или с непоправимо лош вкус!

2. Динамика на филтъра:

Както показва името, тези хора филтрират посланията от другите. Но задържат най-вече лошото в едно споделяне; виждат винаги това, което не върви; това, което не е станало. Те оставят доброто да изтече, без да могат да го задържат.

Да общуваш с “филтър” понякога е много обезкуражаващо и дори изтощаващо. Каквото и да предложите, дарите или споделите … другия задържа само негативното.

3. Динамика на фунията :

През фунията всичко изтича и нищо не се задържа. Ако нещо случайно е останало, то бързо и лесно се отмива. Така и човек без душевни терзания не запазва нищо. Понякога човек се оставя житейските събития да преминават през него без да задържа нищо значимо. Всичко преминава през него – доброто, както и недоброто. В такъв момент ни води усещането за постоянна липса или сме безчувствени. Нищо не се получава, нищо не се дава.

4. Динамика на ситото :

Привърженикът на тази динамика, знае да запази доброто и най-вече знае винаги да остави да мине лошото без да го задържа.

Той намира изгода в това да събира усмивки, нежност, позитивност, възможностите на живота. Не се задръства с боклуци, оставя отпадъците извън себе си или взаимовръзката. Той знае да сортира, да дедраматизира и да приеме много от живота. Добре е, когато общуваме със сито – “то” запазва само най-хубавото от живота и дори е способно да ви даде да го вкусите.

5. Динамика на дестилатора:

Тази динамика е най-рядка и навярно най-привлекателна за околните. Дори и да изглежда крехък, заради изключителната си чувствителност, човек в тази динамика събира, трансформира в добро и в чудесно всичко, което преживява. Във всяка среща или житейско преживяване извлича есенцията и възстановява най-доброто. Дестилаторите са ценни.В рамките на един ден може да останем с усещането, че минаваме от една динамика в друга и че ги притежаваме всички.

Как бихте използвали вие динамиките, описани от Жак Саломе? Бихте ли могли да ги съотнесете към вас самите? А към хората, с които общувате? Колко твърдо, според вас, човек може последователно да проявява една и съща динамика? Как се влие тя от заобикалящите?


Следващата седмица очаквайте :
Статия 4.”Всяка промяна в човешките взаимоотношения изисква определена цена … в двете посоки.” От Жак Саломе

Още: Семинар по метода E.S.P.E.R.E на Жак Саломе – “Свързваща комуникация – полезен подход за обучители”

Този материал ни беше предоставен от екипа на
Development Zone

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.86 / гласували: 7)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл