DOC отговаря – организиране на тиймбилдинг

Десислава се обърна към нас, със следния въпрос:

“Здравейте! Обръщам се към вас за помощ и малко идеи. Захванах се с нелеката задача да организирам тиймбилдинг или по-скоро да сплотя колектива. Не съм правила никога това и незная от къде да започна. Искам да кажа също, че финансирането на това е от колектива и нямаме фасилитатор. Идеята е от малко група хора които искат да работят в колектив, а в нашата фирма тази дума не съществува, включително и колегиалност, затова съм решила да променя нещата ако мога. Ще съм много благодарна за идеите които ще споделите с мен. Благодаря предварително. “


Здравей Десислава,

Задачата, с която си се нагърбила, не е особено лека, а въпросът е доста актуален. Самостоятелното организиране на тиймбилдинг от самият колектив, е често срещана практика. Доколко това може да бъде ефективно и полезно е отделен въпрос.

Липсата на сплотеност и колегиалност сред вашият екип може да се дължи на редица други причини, които е добре да се открият предварително и провеждането на тиймбилдинг не е решение на тези проблеми. Много често те са скрити и невидими за хората от екипа. Това е причината да съществуват консултанти в тази област. Съветът ми е да се обърнете към такъв, който да разпознае проблемите в екипа и да ви даде насоки за тяхното решение. Евентуално в последствие бихте могли да проведете и тиймбилдинг. За да бъда по-ясен, ще дам сравнение с един доктор – когато имате болежка по тялото, не взимате директно аспирин, без да се замисляте какво ви боли, а отивате на доктор. Той ви прави изследвания, предписва ви лекарства и лечение. Консултантът е един вид доктор, а тиймбилдинг може да бъде определена форма на лечение.

Още една причина, поради която препоръчвам това – В развитието на всеки екип има различни нива и етапи. Ако се проведе тиймбилдинг, преди екипът да е достигнал определено ниво, ефекта от неговото провеждане може да бъде негативен. Ако в екипа има скрити и неизявени конфликти, вероятността те да се появят по време на тиймбилдинга е голяма, което също би довело до отрицателен ефект. Един консултант би следвало предварително та разпознае и предвиди наличието на подобни опасности. Ако има такива, има други начини за тяхното решение, преди преминаване към някаква форма на тиймбилдинг.

Има различни форми на тиймбилдинг. В най-общ случай един тиймбилдинг представлява сбор от изпитания, упражнения, задачи, игри, през които екипът преминава и преживява неща, необходими за една успешна работа в екип – доверие, ефективна комуникация, взаимна подкрепа и др. Фасилитатора/инструктора е човекът, който знае как да проведе тези активности, знае на къде и по какъв начин да насочи вниманието на хората, по време на дискусия или по време на заниманието, така че да наблегне на ефективните форми за работа в екип. Това е разликата между “ефективен тиймбилдинг” и “просто сме се събрали да изиграем някакви игри”.

И все пак, какво може да направите самостоятелно?

Основата, върху която се гради ефективната работа в екип, е доверието. Повишаваме доверието по между си, когато знаем повече за хората около нас. Това, което може да направиш, е да помислиш и намериш различни начини, с които да стимулираш неформалното общуване и опознаването на хората. Това може да е съчетано с някаква приятна дейност, в която да вземат участие всички хора от фирмата. Всеки да се чувства включен и да допринесе с нещо.

Една такава приятна дейност, която се нрави на голяма част от хората, е самоорганизирането и провеждането на барбекю на открито. Отделете един ден за разходка сред природата. Намерете подходящо място, където може да организирате и приготвите самостоятелно обяд. Предоставете възможност за различни допълнителни забавни занимания на хората (топка, федербал…).

Сигурен съм, че може да измислите и други мероприятия, които да имат подобен ефект.

Мероприятието би могло да бъде и малко по-полезно, ако преди него проведете форма на дискусия по между си – за съвместната работа, как работите заедно, как искате да работите, какво всеки може да направи, за да подпомогне това. Това е препоръчително да се ръководи от вашия мениджър. Нека той даде възможност и свобода на всеки да се изкаже, без критика или страх от наказание (в случай, че изказването му е негативно.). Той е и фактор за повишаване на доверието в екипа.

Силно впечатление ми направи, че финансирането на това мероприятие, е от самия колектив. Това е много добър показател, че всички имате желание да подобрите нивото на екипност по между си, което е първата основна крачка. Щом всички участват и имат желание да се включат, отделете време за дискусия относно мероприятието – вземете единодушно решение, какво искате да направите. А в последствие, един човек може да се заеме със задачата да направи организация на събитието. Процеса на достигане до групово решение, също има сработващ ефект, а положителният краен резултат е една хубава награда за всички.

Допълнителни ресурси:

Може да се включите с допълнителни въпроси и мнения, като използвате частта за коментари под този материал. Ако желаете, може да подпомогнете Десислава с допълнителни идеи и предложения или да споделите собствен опит от самостоятелното организиране на мероприятие с цел сплотяване на колектива.


Задайте вашите въпроси
Може да получите безплатна консултация по темата от виртуалният ни експерт – DOC. Изпратете вашето запитване или въпрос, по който желаете да получите консултация, като използвате приложената форма.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Все още няма гласове)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл