Проблемните участници в едно обучение – Веселият шегаджия

Всяка група обучаеми си има своите особености. Това ще ви каже всеки обучител с малко повече опит. Но във всяка група може да срещнете определени типажи, които могат да улеснят работата ви и да допринесат към цялостното обучение или да създадат ситуации, които могат да доведат до не толкова желателни последствия. В продължение на няколко седмици ви запознавам с описанието на определени такива типажи и различни стратегии, които бихте могли да предприемете. Ето и основните типажи, които ще може да разпознаете и във вашата група обучаеми:

  • Приказливко – това са хора, които говорят непрекъснато
  • Големият оплаквач
    – ще се възползва от всеки удобен случай да се оплаче от компанията, хората или екипа, с които работи или условията, на които е подложен
  • Томас неверникът – нищо от решенията или информацията, която предлагате, не би била полезна или работеща за този образ.
  • Цвете в саксия – освен да запълва бройката на групата, едва ли ще чуете или видите нещо от него, по време на обучението
  • Веселият шегаджия – той може да открие хумор и забавление във всяка ситуация
  • Конспираторът – той никога не действа сам. Ще го разпознаете по постоянното му шепнене в групички.

Вече ви запознах с “Приказливкото“, “Големият оплаквач“, “Томас неверникът” и “Цвете в саксия“. Сега ще ви представя:

Веселият шегаджия

Характеристика
Може би ви се струва трудно за вярване, че подобен типаж – “Весел шегаджия”, би могъл да попадне в категорията “проблеми участници”. Той може да накара всеки да се усмихне и има подготвено забавно остроумие за всякакви случаи. Всъщност, той е способен да представи по хумористичен начин всяка една ситуация и когато прекали, това може да подлуди групата.
В някои случаи неговото чувство за хумор би могло да бъде удобно предимство. Той спомага за свалянето на бариери, отпускане на групата и изграждане на едно приятелско отношение. Но когато групата е изложена прекалено дълго на неговите закачки, ефекта може да бъде сравнен с изяждането на твърде много шоколад. След като усещането за нещо ново премине и всичко се изтърка, остава само последствения вкус и гадене. Групата започва да живее в един постоянен страх, че може някой да каже нещо, което да подаде идея за поредната шега от Веселия шегаджия.

Причини
Малко вероятно е шегобиеца да осъзнава страданията, които често причинява с неуместните си шеги и намеци. Всъщност, ако това му бъде посочено и представено по този начин, е много вероятно той да бъде съсипан. Неговото скрито желание и цел е да бъде “арабията” или душата на компанията и да бъде приет като част от групата.

Любими фрази
“Това ми напомня за…”, “Веднъж, когато…”, “А знаете ли, че това… “

Подход
Трудността в контролирането на “Веселият шегаджия” се състои в запазването на деликатния баланс между забавното и презадоволяването.
Ключа в овладяването на този типаж е в предвидливите предпазни мерки, отколкото в последващи действия. Нужно е да усетите момента и да се намесите още преди той да е започнал с поредната шега. Ако веднъж започне да разказва някоя история, би било много трудно да го прекъснете или да отклоните вниманието му по някакъв начин. Обяснете му, че ще има достатъчно време през предстоящата почивка или по време на обяда, през което да разведри групата с неговите шеги и забавни случки и че в момента е по-разумно времето да бъде оползотворено в обучение. “Извинявай ,Милко сигурен съм, че ще ни бъде интересно да чуем, какво се е случило по време на това интервю, но за съжаление нямаме време в момента. В края на деня може всички да седнем на по питие и да ни разкажеш тогава. ”
Ако това не се получава или пропуснете удобна възможност, може да окажете повече натиск върху “Веселият шегаджия” и така да го откажете от следващи нежелани прекъсвания. Това е малко груб подход, за това го използвайте само в крайни случаи.

Ако желаете, може да ни споделите и вашият опит с подобен тип участници в коментарите под тази статия.

снимка: sxh.hu, vidici

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Все още няма гласове)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл