Проблемните участници в обучение – цвете в саксия

Продължавам да ви запознавам с характеристиките на различни участници, които може да срещнете в своето обучение. Наречени са “проблемни”, защото със своето поведение могат да окажат не особено благоприятно влияние върху останалите в групата или цялостния резултат от тренинга или обучението. Ето основните роли, на които може да попаднете:

  • Приказливко – това са хора, които говорят непрекъснато
  • Големият оплаквач
    – ще се възползва от всеки удобен случай да се оплаче от компанията, хората или екипа, с които работи или условията, на които е подложен
  • Томас неверникът – нищо от решенията или информацията, която предлагате, не би била полезна или работеща за този образ.
  • Цвете в саксия – освен да запълва бройката на групата, едва ли ще чуете или видите нещо от него, по време на обучението
  • Веселият шегаджия – той може да открие хумор и забавление във всяка ситуация
  • Конспираторът – той никога не действа сам. Ще го разпознаете по постоянното му шепнене в групички.

Вече ви запознах с “Приказливкото“, “Големият оплаквач” и “Томас неверникът“. Сега ще ви представя:

Цвете в саксия

Характеристика
Нарекли сме този вид участници “Цвете в саксия”, защото освен да присъстват в групата за пълнеж и декорация, техният цялостен принос към процеса не е особено голям.

Причини
Има много причини, поради които “Цветята в саксия” остават мълчаливи през повечето време и не всички са породени от техния характер. Причина може да бъде вярването, че ако каже нещо пред групата, може да се изложи и по този начин сам се спира. Причината може да е свързана и с липса на мотивация. Темата може да не е интересна за този участник или пък да счита, че няма да му е полезна. Също така, може да среща трудности в изразяването на собствените мисли и чувства и за това да предпочита просто да седи и да слуша.

Любими фрази
Извинете.”

Подход
Подходът, който ще предприемете, зависи от причините, поради които “Цветето в саксия” не взима участие. Във всеки случай е необходимо да търсите удобни случаи, в които да въвлечете този участник по някакъв начин.
Ако счетете, че причината е свързана с несигурност, повишете неговата увереност, като насочите определен въпрос към този участник, на който знаете, че може да отговори.
Когато усетите, че липсата на ангажираност е породена липса на мотивация, това може да е, защото “Цветето в саксия” не може да свърже как темата се отнася към него. В този случай отделете време и демонстрирайте влиянието на темата и нейните практически приложения. (Може също да обмислите варианта за по-стимулиращ обучителен подход.)
Ако причината за отдръпване от групата се корени във затруднение при изразяването, това може лесно да бъде поправено, чрез задаването на въпроси, които не изискват дълги обяснения.
Например:
“Адам, мислиш ли, че задаването на затворени въпроси, може да бъде полезно средство при преодоляване на срамежливостта?”
“Да.”

За тези, които предпочитат повече да слушат, отколкото да говорят, обучителят просто трябва да приеме това. В този случай, участниците ще се включват и взимат участие в групови активности, но не очаквайте голям принос от тях по време на дискусии.

Може да добавите и вашите предложения за справяне с този тип хора или да споделите собствен опит в частта за коментари под този материал.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 2)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл