Вдъхновението като лидерство

Лидерство е да следваме вдъхновенията си и да ги сбъдваме за себе си
и другите, за да продължават да вдъхновяват.

Вдъхновение идва от вдъхвам и вдъхване, но всъщност не вдъхването като дъх, а като дух. Английското in-spirit-ation – означава да съм в духа или да съм толкова в себе си, че живея точно това, което съм и вярвам, че съм роден да правя. Затова вдъхновението често е синоним на лекотата, на усещането за творчески плам и живот в потока.

Лидерството от своя страна идва от глагола водя (английското lead) и в този смисъл разглеждаме лидерството като водачество. Въпросът обаче е водачество на какво/кого?

Връзката между вдъхновението и лидерството, дефиниция за която засега не намираме в никой речник, ще проследим в следващите редове.

Когато на раздаването на първите награди за личностно развитие имах честта да поднеса наградата за Вдъхновяващ лидер за първи път изрекох думите:

Лидерство е да следваме вдъхновенията си и да ги сбъдваме за себе си и другите, за да продължават да вдъхновяват. После дълго мислих над казаното и установих, че музата на мига ми е подарила тази спонтанна дефиниция, която освен че отразява убежденията ми може да е посока за всеки от нас, който иска да води живота си и хората по смислен и удовлетворяващ начин.

И така да я разгледаме подробно.

Лидерство е:

 1. да следваме вдъхновенията си…

  Да следваме вдъхновенията си означава, че сме ги открили за себе си, готови сме да им кажем “Да!” и имаме решимостта и желанието да им дадем пространството и времето, които заслужават. Всъщност за откриването на вдъхновенията не е толкова важен въпросът “Какво ме пали?”, а въпросът: “Кое е това, което никога не угасва в мен?”. А по отношение на следването въпросът е: “Имам ли смелостта да ги последвам?”

 2. … и да ги сбъдваме за себе си и другите…

  За сбъдването също има условия. За да сбъднеш вдъхновението си се изисква отдаденост. А отдадеността означава “знам какво избирам, избирам го и заставам зад избора си с всички 100%, на които съм способен!”
  Освен отдаденост се изисква и вяра или казано по друг начин се изисква изграждане и подържане на нагласата “аз ще дам своето и ще позволя на живота и хората в него да ми партнират в това и ще стане не по моя начин, а по най-добрия начин за всички, които засяга.”

 3. …за да продължават да вдъхновяват.

  Сбъдването на вдъхновенията не е самоцел. Веднъж сбъднато едно вдъхновение дава усещане за смисъл и всеки вижда в него не просто реализиране на нещо, а принос – обогатяване на палитрата на живота с още един цвят. Затова всяко сбъднато вдъхновение служи на живота като провокира другите да правят стъпките към откриването, следването и сбъдването на своите вдъхновения. Изпитанията са отдадеността и вярата, но резултатите истински си заслужават!

В този смисъл лидерите носят вдъхновението да сбъдваш живота си – всеки ден, ден след ден през личните стойностни неща, които в нас никога не угасват.

И така, да поставим изначалния въпрос за лидерството: следвам ли вдъхновенията си?


Емилия ИлиеваКазвам се Емилия Илиева и водя семинари за ненасилствена комуникация и лидерски умения. Една от създателките на приключенските семинари за ветроходство и лидерство “Морето ни зове”. www.moreto-ni-zove.com

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.86 / гласували: 7)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл