Въздействието на цветовете в нашата презентация.

Цветовете са много мощно визуално средство. Те са много повече от чисто червено, синьо, жълто или черно. Те са част от невербалната комуникация и всеки един цвят си има скрит символизъм и значение. Когато подготвяте своята презентация е хубаво да имате предвид цветовете, които подбирате и тяхното значение, за да подсилите силата на вашето послание. Но ако използвате цветове, които не са хармонични едни с други или си противоречат на вашето послание, рискувате презентацията ви да не бъде особено успешна.

Не подценявайте силата на цветовете. Понякога те водят дори до физиологични реакции, например изследвания са показали, че червеният цвят повишава кръвното налягане. Понякога цветовете са обвързани с културни особености и различия (в западните култури бялото се свързва със сватби, докато в някои източни култури той е цветът за погребения). Цветовете и използваните палитри следват и модни тенденции, примерно в дизайна на реклами и дрехи през 60те и 70те има характерни преобладаващи цветове.

Има цветове, които си подхождат, поставени едни до други и създават усещане за мир и хармония. Но има и други, които взаимно се карат и затормозяват зрението на гледащия. Определено не бихте искали вашите презентации да са съставени от такива цветове. По-доброто разбиране на колелото на цветовете и как те влияят по между си, определено би подобрило визията на вашите презентации.

Хармоничните цветове са разположени един до друг в колелото на цветовете. Много често те работят добре, когато са използвани заедно, стига стойностите да не са прекалено близки. Тогава цветовете биха изглеждали, като измити, поради липсата на контраст между тях.

Допълващите се цветове са такива, които са разделени от друг цвят. Когато два такива цвята са използвани един до друг, създават вибрация, която ги не ги прави особено предпочитани. Но ако са разделени от други цветове, те може да си паснат и да работят добре заедно.

Биещи се или контрастни цветове са тези, които стоят директно един срещу друг в колелото на цветовете. Въпреки подвеждащото наименование, биещите се цветове често са много добра комбинация, ако са използвани правилно. Те създават контраст, яснота и видимост.

Долната таблица може да ви помогне в избора на цветове спрямо техния смисъл и асоциациите, които пораждат:

colormeaning

Допълнително може да прочетете за Магията на цветовете от Mycolour.bg

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.67 / гласували: 3)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл