Проблемни участници в обучението – неверникът

  • Приказливко – това са хора, които говорят непрекъснато
  • Големият оплаквач - ще се възползва от всеки удобен случай да се оплаче от компанията, хората или екипа, с които работи или условията, на които е подложен
  • Томас неверникът – нищо от решенията или информацията, която предлагате, не би била полезна или работеща за този образ.
  • Цвете в саксия – освен да запълва бройката на групата, едва ли ще чуете или видите нещо от него, по време на обучението
  • Веселият шегаджия – той може да открие хумор и забавление във всяка ситуация
  • Конспираторът – той никога не действа сам. Ще го разпознаете по постоянното му шепнене в групички.

И тази седмица продължаваме с описание на следващия герой, който можем да срещнем по време на обучение:

Томас неверникът

Характеристика
“Томас неверникът” е вариант на “Големият оплаквач“. Основната разлика се състои в това, че докато “Оплаквачът” е чувствителен по определени теми, “Неверникът” е развил всеобхватна груба откровеност. Той ще оспорва и подлага на съмнение всичко, което предлагате. И в този случай, ако този негативизъм бъде оставен да се развие, заразата може да се разпространи и да обрече групата на мрачно настроение.

Причини
Доста често “Неверникът” е някой, който има години опит, като по-старши. Ако случаят е такъв, неговото причината за неговото поведение стои в това, че той е наблюдавал много блестящи идеи, които са се проваляли на даден етап. По същия начин може да е вярно и това, че той е имал идеи, които никога не са имали шанс и това го е направило по-малко възприемчив относно идеите на другите. А може и да сте попаднали на скептик (без значение млад или възрастен), който се опасява, че няма да може да усвои новите знания, умения, подходи, процеси или процедури и за това гледа на тях, като заплаха, която трябва да бъде елиминирана чрез пренебрежение.

Любими фрази
“Това никога няма да проработи”, “Това вече сме го пробвали…”

Подход
Спечелете приемане, стъпка по стъпка. Първо се договорете, че ако дадена идея или форма на някакво знание свърши работа на практика, то определено ще си е заслужавало времето, да бъде научено. Ако това е прието с не особена охота или желание, предложете на “Неверникът” да отложи своята оценка до края на курса. Тогава би могъл да прецени по-обективно цялостния продукт.
Ако “Неверникът” не е убеден, че цялостния процес си заслужава, помолете го да бъде по-специфичен, защо не вярва в това и тогава потърсете някакво съгласие. Убедете го, че единствения начин да разбере, дали е прав, е като остане до края на обучението и придобие цялостната картинка върху темата.

Опитайте се да избегнете капана на една оспорвана дискусия с него, опитвайки се да докажете и защитите своята правота. Опитайте се да му покажете, че все пак този път може нещата и да станат.

Може да добавите и вашите предложения за справяне с този тип хора или да споделите собствен опит в частта за коментари под този материал.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Все още няма гласове)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл