7 въпроса за опознаване на аудиторията

071009-1524-1.jpgПреди да започнете изготвянето на своята презентация, от съществено значение е да опознаете своята аудитория. Кои са те? Какви са техните нужди и как бихте могли да отговорите на тях? По какъв начин това, което ще им представите, ще направи живота им по-добър? Какво искате да направят, след като приключи презентацията? Подобни въпроси са от ключово значение, за изготвянето на релевантна презентация.

Когато се замисляте за вашата аудитория означава, че поставяте на първо място техните нужди. По този начин вие си поставяте отправна точка, чрез която може да проверите, дали отправяте посланието на презентацията си по правилен начин.

Опишете вашата аудитория, като включите комбинация от техните страхове и нужди. Избройте различните възможности и предизвикателства. Те ще ви бъдат от полза, когато формулирате своето послание. И разбира се, не подценявайте тяхното мнение и това, което казват, по време на вашата презентация.

Тези, които могат най-много да загубят – или да спечелят, от вашата презентация – това са вашите слушатели. Определете техните нужди, надхвърлете техните очаквания и ги спечелете за свои съмишленици.

Имайте предвид вида на взаимоотношенията, които бихте искали да имате с вашата аудитория. Искате ли да бъдете техен герой? Техен ментор? Тяхна мажоретка? Също като тези роли, добрите презентатори не презентират заради себе си, а заради другите. Отбележете си това.

Предлагаме ви списък от въпроси, които да ви помогнат, когато се опитвате да разберете своята аудитория. Помнете, че може да има различни презентации и различни аудитории, но едно нещо остава константа: хората не са дошли да гледат вас, дошли са да разберат, какво може да направите за тях.

7 въпроса за опознаване на аудиторията

 1. Какви са хората в аудиторията?
  Демографските и психологическите профили са добро начало, но да за да се свържете с вашата аудитория, означава да ги познавате на личностно ниво. Поставете се в техните обувки, представете си и опишете какъв е техният начин на живот.
 2. Защо са тук?
  Каква е ползата, която очакват да имат от тази презентация? Защо са дошли да ви слушат? Доброволно ли са дошли?
 3. Какво ги държи будни през нощта?
  Всеки от нас има страхове и болезнени теми и въпроси, които не ни дават да заспим. Покажете на аудиторията си, че разбирате техните проблеми и им предложете разрешение.

 4. sideology

  Препоръчваме ви: Slide:ology

 5. Как бихте могли да разрешите техните проблеми?
  Какво ще спечели аудиторията от вашата презентация? По какъв начин бихте могли да направите живота им по-добър?
 6. Какво бихте искали да направят?
  Отговорете си на въпроса: “И какво от това?”. Уверете се, че сте показали ясно действие, което може аудиторията ви да предприеме.
 7. Каква съпротива биха могли да окажат?
  Какво може да им попречи да приемат вашето послание? Какви контра аргументи биха могли да имат?
 8. Какъв е най-добрият възможен начин, за да достигнете до тях?
  Хората се различават в зависимост от това, по какъв начин възприемат информацията. Това може да включва всичко от подготовката на залата до наличните раздавателни материали след презентацията. Дайте на аудиторията си това, което искат по начина, по който го искат.Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Все още няма гласове)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл