Нужно ли е да се страхуваме от личностните въпросници?

072209-1417-1.jpgУстанових, че това е въпрос, който вълнува доста хора в организациите – както мениджъри човешки ресурси, така и самите служители, подочули, че ще бъдат “тествани”. В началото леко се изненадах, че хората може да изпитват страх от подобно нещо, но в последствие установих, че имат основание. И това основание идва предимно от липсата на информираност и незнание за предназначението, ползите и ефективността от подобни тестове.

Някои хора ги е страх, че по този начин ще бъдат оценявани и това ще се отрази в бъдещи съкращения. Други считат, че това е нарушаване на личните права и посегателство върху личното пространство на служителите…

Още в началото искам да разоблича тези митове.

Целта на всеки един подобен тест да даде на всеки някаква форма на обратна връзка относно неговата личност и характер. Чрез въпроси, повечето тестове измерват няколко различни показателя, които са определящи за характера. Примери за такива показатели са интровертност-екстровертност, емоционалност, воля, насоченост към другите… и др. В това няма вложена оценка, няма добро или лошо. Теста служи просто, като огледало и е създаден за ви подпомогне в личното ви израстване, за да бъдете по-успешни в това, което правите. Когато познавате по-добре особеностите на своя тип характер или личност, това може да ви бъде от ползва в изграждането на взаимоотношения с другите, в решаването на проблеми, в работата ви в екип, в ученето, в постигането на цели…

Най-старата и известна типология на характерите са зодиите. Древните са открили, че има значение разположението на звездите в часа и мястото на нашето раждане относно нашата личност и потенциал за развитие. На база на тези наблюдения, те са определили 12 обобщаващи семейства – зодиите. Може би сте забелязали, че малко или много, почти всеки човек носи определени характеристики на собствената си зодия. Астрологията е цяла наука, която може да ви помогне в постигането на успех, на база на тези знания.

Всеки човек, който знае рождената ви дата, може да разбере вашата зодия и да прочете за преобладаващите черти на характера, които носи тази зодия. Не ми е известно това да е било нарушаване на личните права по някакъв начин. Аналогичен е случаят и с личностните въпросници. Разликата е, че вместо по рождена дата, отговаряте на определен брой въпроси, които ви поставят в определен тип характер. Въпросите са личностни, което означава, че имат за цел да проверят, как се справяте или реагирате на определени ситуации. Те не са лични – по никакъв начин не предоставяте лична информация, която би могла да бъде във ваш ущърб.

Повечето тестове за определяне на личността са базирани на няколко основополагащи критерия. Комбинацията от тези критерии определя особеностите на характера. За улеснение повечето тестове са обединили близките характери в определени типове или семейства (както 12те зодии), за по-голямо улеснение. Цялостното изготвяне на подобен тест е свързано с различни наблюдения, изследвания и верификация на резултатите. Те могат да определят доста точно определени ваши личностни характеристики и в същото време може да не измерят други. Всеки човек е изключително богат на особености, които е невъзможно да бъдат обхванати в подобен тест. Има тестове, които са валидни за определени географски райони, но не и за други, поради голямата разлика в културните различия. За това, когато поръчвате или искате да си направите подобен тест, проверете до колко той е валиден за България и нашата култура.

В интернет може да си направите различни безплатни или платени тестове. От безплатните, ще получите някаква обща представа за своя характер. Има и доста въпросници, които не са стандартизирани или валидизирани по някакъв начин. При платените, ще получите много подробен анализ на личностния ви профил (обикновено това са отчети в рамките на 10-20 стр.). Може да проверите валидността и до колко бихте могли да се доверите на този тест. Най-добре е да се обърнете към сертифицирани консултанти или компании тук, в България, защото те ще могат да ви предоставят и индивидуална консултация и интерпретация на резултатите.

Организациите използват подобни тестове за инструмент, които помага в определянето на плановете за развитие на персонала. Целите, поради които може да се използва този инструмент, са много и различни:

  • Определяне на лидерска нагласа.
  • Определяне на таланти и потенциал на служителите.
  • Повишаване на екипната ефективност.
  • Намаляване на конфликтите.
  • Повишаване ефективността на комуникацията между отделните хора.
  • Помощно средство в кариерното развитие
  • Определяне на нуждите от обучения
  • Разпознаване на уникалните черти сред различните служители.
  • Обогатяване на поведенческите и социални умения.

Ако вашата организация е решила, да проведе подобни тестове сред определени служители, това означава, че иска да инвестира и да ги подкрепи в тяхното развитие, а не да вреди на когото и да е било. Обикновено, тестове се правят на хора или екипи, в които организацията е видяла потенциал и иска да повиши успеха на своите служители.

Провеждането на подобен тест, освен за организацията, носи директни ползи лично за вас. От резултатите, вие ще може да получите достатъчно обратна връзка за себе си, която може да ви помогне в най-различни области на вашия живот – не само в професионален, но и личен план.

Е, надявам се, че с това успях да внеса малко яснота относно тестовете. Темата е обширна за в бъдеще ще има още допълнителни материали и статии за нея.
Ако желаете, може да зададете вашите въпроси или да споделите мнение в коментарите, под тази статия.


Използвани изображения:
sxc.hu: lusi

Задайте вашите въпросиМоже да получите безплатна консултация по темата от виртуалният ни експерт – DOC. Изпратете вашето запитване или въпрос, по който желаете да получите консултация, като използвате приложената форма.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл