Проблемните участници в обучение – оплаквачите

Миналата седмица стартирах една тема, която да бъде в помощ на обучителите: Как да се справяме с проблемните участници в едно обучение?
Така наречените “проблемни участници”, са характеризирани в 6 групи:

  • Приказливко – това са хора, които говорят непрекъснато
  • Големият оплаквач – ще се възползва от всеки удобен случай да се оплаче от компанията, хората или екипа, с които работи или условията, на които е подложен
  • Томас неверникът – нищо от решенията или информацията, която предлагате, не би била полезна или работеща за този образ.
  • Цвете в саксия – освен да запълва бройката на групата, едва ли ще чуете или видите нещо от него, по време на обучението
  • Веселият шегаджия – той може да открие хумор и забавление във всяка ситуация
  • Конспираторът – той никога не действа сам. Ще го разпознаете по постоянното му шепнене в групички.

Миналата седмица ви представих “Приказливкото“, а сега ще ви запозная с “Големият оплаквач”:

Големият Оплаквач

Характеристика
Проблема с “Големият оплаквач” е, че той гледа на всяка дискусия, като възможност да се оплаче и да сподели болката си относно компанията, в която работи, хората, с които работи, условията, на които е подложен… всъщност оплакването може да бъде от всякакво естество. Ако му оставите възможност да изяви своите раздразнения, неговият негативизъм може изцяло да съсипе ентусиазмът на останалите в групата.

Причини
“Големият оплаквач” убеждава сам себе си, че той е упълномощен да споделя тези чувства и останалите споделят неговото мнение. Той, всъщност, не се стреми да променя каквото и да е, защото дори да се изкорени причината за неговото възмущение за една нощ, той пак ще намери за какво да се жалва. Важното е, че докато има грешки, които да посочи, той има оправдана причина да се държи по този начин. Неговото поведение е от типа: “Защо ми е да се напъвам и да правя … (това, за което се обучава)… , след като в живота / във фирмата / в останалия свят се прави …. (нещо друго)?”

Любими фрази
“Проблемът е в това, че …. “, “Всичко това е много хубаво, но … “

Подход
Опасността при “Големите оплаквачи” се крие в това, че може да се увлечете в дискусия с тях и тяхната любима тема, вместо да се занимавате с нещата от самото обучение. Не се хващайте в този капан.
Позволете му да се изкаже веднъж. Позволете му да свали камъка от гърдите си и после продължете: “Фред, виждам, че това те вълнува страшно много. Да предположим, че отделим 3 мин на този проблем в момента, възможно ли е да оставим останалата част от дискусията за почивката?”
Обърнете проблема и го попитайте, какво той може да направи относно ситуацията и какви действия може да предприеме. Може да се окаже, че съществува простичко решение. Тогава го попитайте, защо не е предприел нищо. “Фред, ти ни обясни проблемът/ситуацията. Какво решение би приел?” Признайте неговото оплакване, без да се съгласявате, че това е така и после:
Измислете някаква форма на позитивно действие и я предложете пред останалите в групата: “Разбирам, защо това може да те е разстроило, Фред, за това може през обедната почивка да напишем бележка или писмо до мениджъра/директора продажби/изпълнителния директор и да поправим тази грешка… “, примерно.

Може да добавите и вашите предложения за справяне с този тип хора или да споделите собствен опит в частта за коментари под този материал.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл