Как да се справяме с проблемните участници в едно обучение?

Чувал съм, че един обучителен курс или семинар би преминал далеч по-гладко и успешно, ако не включваше участниците в него и това без съмнение е вярно. За съжаление, със същата тежест е вярно и това, че без участници от обучението не би имало смисъл. Единственото решение на тази дилема е обучителят да изгради в себе си умения за справяне с различията на хората и техните характерни особености.

Въпреки, че всеки човек е уникален сам по себе си, има определени поведения, които са често срещани и повтарящи се и всеки тренер с малко повече практика може да потвърди това. Има определени типажи от хора, които присъстват в почти всяка група. Попаднах на материал, разработен от румънски колеги (Janina Pasaniuc, Cristian Seidler, Daniela Bosioc и Camelia Nistor ) и предназначен за обучение за обучители, в който са описани няколко от най-често срещаните “образи“:

  • Приказливко – това са хора, които говорят непрекъснато
  • Големият оплаквач – ще се възползва от всеки удобен случай да се оплаче от компанията, хората или екипа, с които работи или условията, на които е подложен
  • Томас неверникът – нищо от решенията или информацията, която предлагате, не би била полезна или работеща за този образ.
  • Цвете в саксия – освен да запълва бройката на групата, едва ли ще чуете или видите нещо от него, по време на обучението
  • Веселият шегаджия – той може да открие хумор и забавление във всяка ситуация
  • Конспираторът – той никога не действа сам. Ще го разпознаете по постоянното му шепнене в групички.

С тези типажи ще ви запозная през следващите няколко седмици. Ето и първият от тях:

Приказливко

Характеристика
Приказливкото говори непрекъснато. Неговото най-неприятно проявление е, когато говори високо, доминира групата и превръща всяка дискусия в монолог. Неговата по-малко дразнеща, но също толкова неприятна форма е типажа, който винаги има нещо да каже или нещо подобно някога, някъде се е случило и на него. В каквато и форма да се появи Говорещият терорист във ваше обучение, групата ще очаква от вас да се справите с него.

Причини
Въпреки, че крайният резултат може да варира, причина за постоянното говорене, обикновено е свързана с някаква форма на несигурност. Приказливкото често се чувства така, сякаш постоянно трябва да се докаже пред водещият или групата. Ето защо той може да употреби доста време, опитвайки се да демонстрира пред групата, колко много знае, като по този начин се опитва да ги убеди, че той заслужава тяхното уважение (известен като “всичко-знаещ приказливко“). Или пък може да търси за одобрение, като показва своя ентусиазъм относно дискутираната тема (“нетърпеливко-бъбривко“). Или може просто да иска да бъде забелязан от групата, като някой, който заслужава внимание (“бръмчилото“).

Любими фрази
Аз мога да добавя…”; “Това, което аз правя …. “; “Аз ….”

Подход
Търсете подходяща възможност за намеса. Това може да бъде пауза за поемане на въздух или момент на колебание. Благодарете или се съгласете с говорещият (има приказливковци, които биха ви прекъснали в този момент) и вече, когато се грабнали отново вниманието на групата, използвайте момента, за да насочите техният фокус в друга посока.
Например: “Да, Иване, това определено има смисъл. Има ли друг, който знае други начини, по които може да се постигне това?”
Проверете дали правилно сте разбрали и после продължете: “Иване, само за момент, правилно ли разбрах това, което казваш ….. Х.. У… Z? Някой друг има ли друга гледна точка относно това?
Възползвайте се от някой пауза и отговорете на човека, че сте много поласкани от неговото участие, но искате също така да включите и другите членове на групата и да чуете и техните изказвания.
Пренасочете неговата енергичност в друга посока. Помолете го да записва всички генерирани идеи от групата върху флипчарта, или потърсете неговата помощ при боравене с техниката, или го помолете да бъде наблюдател по време на упражнението, като обясните неговите цели.


Може да добавите и вашите предложения за справяне с този тип хора или да споделите собствен опит в частта за коментари под този материал.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл