Как влияе езикът на тялото върху нашето послание?

Думите и жестовете, които използваме, могат да казват две различни неща. В следващия видеоматериал, актьорът Марк Боудън, говори за значението на синхронизацията между двете.

В посланието, което отправяме към другият в общуването или нашата аудитория, освен използваните думи, участват и нашият тон, интонация, мимики и жестове. Ако между това, което казваме и това, което показваме има разлика, би довело до липса на доверие в ответната страна. Във самото видео ще видите няколко нагледни примера, които Марк демонстрира. От интервюто с него ще научите още любопитни неща за значението на невербалната комуникация и как тя ни въздейства.

За тези, които провеждат презентации или водят обучения на живо е важно да помнят, че аудиторията копира и се води по лидера:

“Ако вие говорите и аудиторията ви изглежда заспала, това е защото и вие спите. Ако те са развълнувани, това е защото и вие се вълнувате. Ако те са въвлечени в това, което правите и казвате, това се дължи на демонстрираният интерес от ваша страна. Ако вие мислите по определен начин и го показвате, те ще копират това и ще мислят по този начин. А те знаят начина, по който мислите от начина, по който вашето тяло се държи. Нужно е да показвате ясни и отчетливи мимики и жестове, за да помогнете на аудиторията да ви копира и разбере.”


Невербалната комуникация играе важна роля, за разбираемостта на посланието, което отправяме. Тази тема не може да се пропусне в обучение за презентационни или комуникационни умения. Жестовете могат да ни помогнат и да разберем по-добре другият, но могат и да ни подведат. В книгите ще срещнете, че скръстените ръце означават затвореност, но на човка може просто да му е студено в момента. Много често в обученията или книгите се споменава за статистика в проценти, която показва частта на невербалната комуникация от цялостното ни послание. Често се случва човек да се подведе по тази статистика и да я интерпретира погрешно, което води до отдавана на прекалено голямо значение на невербалната комуникация. И това би ви изиграло лош номер, ако се готвите за следващата си презентация. Може да изместите фокуса от същността на цялото съобщение върху това, как се държите пред аудиторията.

Авторите на следващото клипче, разбиват мита за важността на езика на тялото и връщат значението на думите отново на сцената.

Омаловажаването на невербалната комуникация в това клипче, ми се струва малко преувеличена. Ако попаднете в чужда страна и езика, който се говори, ви е тотално непознат, ще видите, че след няколко дена успявате да разберете основната тема на разговора между двама души. Стига да сте достатъчно наблюдателни, не е нужно да знаете нито една дума от езика, а с малко повече креативност, може да успеете и да комуникирате.

Изводът, който е добре да запомните, от тези два клипа е, че невербалната комуникация и езикът на тялото определено заема голяма част от нашето послание. Полезно е да сме съзнателни за това, което излъчваме с нашата поза или жестове, за да изградим доверие в отсрещната страна. Но най-важното е да бъдем себе си!

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл