Какво да правим с ръцете си, докато презентираме?

Повечето хора се страхуват, преди да излязат за първи път пред публика. За ваше успокоение искам да кажа, че това не изчезва с времето и опита – просто свиквате. Можем да си намерим много причини, за да се страхуваме, но стига причината за съответната презентация да е достатъчно значима за нас, всички страхове се скриват в момента, в който погледнем аудиторията за първи път в очите. Излизането пред хора е свързано с голяма доза вълнение. Това вълнение може да бъде под формата на притеснение или ентусиазъм. И в двата случая, колкото и да се опитвате да го прикриете, вашето тяло ще ви издаде. Тази емоция на вълнение е свързана с повишеното количество адреналин във вашето тяло. Ако свиете ръцете си нервно, приберете ги до тялото и напрегнете раменете, тялото ви ще изглежда сковано, напрежението ще се повиши и ще се отрази на гласните струни и гласът ви ще започне да трепери. Ако пък сте прекалено ентусиазирани, може да започнете да ръкомахате бурно с ръце, да повишите глас или да говорите много бързо. И в двата случая това не би било ефективно за вашата презентация. За това, преди да излезете, се отпуснете. Поемете дълбоко дъх, издишайте и освободете излишното напрежение. Помнете, че колкото и критично настроена, публиката ви харесва и всички са дошли, за да ви чуят!

Справили сме се с напрежението и идва следващия голям проблем: “Какво да правя с тези два израстъка в горната част на тялото ми, наречени ръце?!“. По принцип, ръцете са доста полезна и важна част от тялото ни и могат да продължат да бъдат така и по време на нашата презентация, а не да ни пречат. Жестовете с ръце могат да ви помогнат да изразите и предадете своя ентусиазъм на аудиторията, да кажете повече за по-малко време, да акцентирате върху важни моменти, да придадете форма и измерение на вашето изказване. Но ако сте несъзнателни за своите жестове, те могат да бъдат доста разсейващи и неефективни, като например да кършите нервно ръце, постоянно да замятате косата си назад или пък да използвате един и същи жест през цялото време. В различна литература по темата ще може да откриете много съвети и правила за това, какво да правите с ръцете си по време на презентацията. Най-важното е да помните, че движението на ръцете ни докато говорим е напълно естествен процес. В момента, в който се отпуснем и освободим напрежението от нашите мускули, подходящите движения идват сами и естествено.

Избягвайте да държите в ръцете си бележки по презентацията, тъй като това моментално ги замразява. Ако сте нервни, опитайте се да отпуснете ръцете до тялото си. Ако използвате нервни жестове, ще предадете тази нервност и на аудиторията. Избягвайте жестове като вкопчване в катедрата, кършене на ръце, нервно щракане с химикал или капачката на маркер, заиграване с някоя част от дрехата ви или пък постоянни докосвания на някоя част от тялото (почесване на ухото, забърсване на челото, потъркване по брадичката).

Веднъж научите ли се да отпускате тялото си пред публика, може да използвате жестове с ръце, за да подчертаете структурата на вашата презентация. Това би било най-ефективният начин, да използвате ръцете си, вместо те да ви служат просто за декорация. Може да започнете, като илюстрирате своето вълнение, за това че сте там и имате възможност да изнесете тази презентация. Може да акцентирате върху вашата гледна точка, чрез солидни, преднамерени и ясни жестове. Използвайте ръцете си за да покажете преминаване към следваща тема. Когато изброявате точки, може да показвате с пръсти. Ако разказвате история, помогнете на аудиторията да си представи понятия, предмети, близко, далече… Когато се обръщате към аудиторията с някакъв въпрос, изразете това чрез жест, като посочите към кого се обръщате – към всички, към част от аудиторията или към определен човек. Търсете подходящи възможности за използване на жестове, с които да изразите емоция или отношение, да подчертаете важни точки, да демонстрирате взаимоотношение или контраст, да покажете форма, посока или местонахождение, или пък да демонстрирате признание, приемане, промяна или одобрение.

И накрая няколко предупреждения:

  • Избягвайте да повтаряте един и същи жест отново и отново.
  • Не превръщайте вашата презентация в пантомима, като жестикулирате през цялото време.
  • Въздържайте се от копиране на другите. Използвайте своята уникалност на жестове.
  • Всеки нов жест е странен за вашето тяло. Практикувайте го, докато започнете да се чувствате удобно.
  • Жестовете с една ръка често са по-ефективни от използването на двете ръце за един и същи, огледален жест.
  • Избягвайте да скръстване ръце отпред или зад гърба, за повече от няколко секунди.
  • Избягвайте да сочите с пръст или жестове с ръце, защото може да се приемат за обидни.
  • Жестовете са физическа активност. Не могат да бъдат научени чрез четене.
  • Използвайте огледало, за да се уверите, че жестовете ви подсилват вашето изказване.

В допълнение, на следния линк ще откриете 18 кратки видеоклипа, където може да видите различни демонстрации на подходящи и неподходящи жестове, както и полезни съвети:
Physical Delivery for Good Presentations: Video Series

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 2)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл