Образование 2.0

061209-2202-1.jpg

Развитието на науката, технологиите, икономиката, глобализацията през последните години се осъществява с невероятна голяма скорост и напредък. Помислете, само до преди 10 години да имаш мобилен телефон беше лукс, а интернет беше неизвестно понятие за много хора. В момента е трудно да си представиш живота без тях. Нещо повече, почти невъзможно е да оцелееш без тях в днешната икономика и социална среда. Въпреки мненията на различни експерти, вече е трудно да се предвиди, какво ще е бъдещето след 5 години. Едно е сигурно – образованието е това, което ще ни заведе в това бъдеще. Развитието на интернет и технологиите оказва сериозно влияние и в тази област. Писането с тебешир по черна дъска е отживелица. Измести се от интерактивна бяла дъска, която предлага такива възможности, че да бъде мечта за всеки един учител. Отдавна надминахме индустриалната ера и живеем в информационната. Това налага и съвсем различен подход и начин на образование. Технологиите са незаменима част от ежедневния ни живот, а вместо да бъдат използвани в образованието, те се забраняват. Необходимо е остарелият начин на ПРЕподаване на информация да бъде изместен от методи и средства, които подпомагат развитието на индивида.

Интернет, със своето развитие, се превърна в необятен ресурс на информация и знание, а технологиите предлагат далеч по-интересни и интерактивни начини за научаване на нещо, от старите учебници с много тест и малко картинки. Далеч по-интересно е да разгледаш триизмерен модел на човешкото тяло, да видиш в детайл различните системи или пък да наблюдаваш компютърна симулация на химична реакция и да видиш взаимодействието на отделните молекули, вместо само да четеш за тях и да се мъчиш да ги учиш на изуст. Нещата, които съм научил и усвоил последно време, са били предимно чрез различни източници от интернет. Човек може да намери безумно количество кратки обучения на какви ли не теми – от уроци по пиано или китара, до това как да си направиш обложка за CD от обикновен лист.

Искам да ви представя няколко интересни места в интернет, които подкрепят всичко казано до момента. Те са само част от многото. Надявам се да са ви полезни и практични, а изводите оставям на вас.


Фондация Wikimedia е нестопанска благотворителна организация, която има за цел да насърчава напредъка, развитието и разпространението на безплатно знание в международен план, както и да предоставя wiki-базирана информация и знание на широка аудитория напълно безплатно. Wikimedia е разработила и се състои от няколко от най-големите проекти за споделяне на знание и информация, един от които е Wikipedia – четвъртата най-посещавана страница в световен мащаб.School of everything или училище по всичко. Това е вид социална образователна мрежа, която свързва хора, които могат и искат да преподават с хора, които искат да учат. Няма значение какво искате да преподавате или да учите, чрез тази мрежа може да се свържете с хора, които преподават или с други, с които да учите заедно. И това напълно безплатно. Въпреки, че все още не е популярна сред българска аудитория, ако ползвате свободно английски, спокойно може да пробвате и експериментирате в тази мрежа.


Едва ли има човек, който ползва интернет и да не е чувал за YouTube.com. E, TeacherTube е онлайн проект насочен изцяло към образованието. В тази общност се споделят само образователни клипове. По този начин основателите създават по-безопасна среда от към съдържание за учители и ученици. На този сайт може да откриете много видеота на учители, предоставящи средства за учители. Също така може да публикувате собствени видео материали, предназначени за вашите ученици или обучаеми.


Някога чудили ли сте се как да… ? Е, WonderHowTo е място, където може да откриете огромна колекция от обучителни видеота. Няма значение дали искате да се научите да правите оригами, как да готвите, как да танцувате, как да връзвате вратовръзка, идеи за печелене на пари, съвети за гримиране и каквото още може да се сетите. Този сайт събира информация и видео материали от още 1 700 сайта, което го прави най-голямата колекция с безплатни обучителни клипове.Livemocha е онлайн социална мрежа, където може да учите чужди езици. Това е най-голямата общност от различни хора, с които може да общувате и да си помагате в изучаването на чужд език. И отново – напълно БЕЗПЛАТНО. От вашия профил имате достъп до различни забавни упражнения, чрез които да учите думи и граматика. А няма по-добър начин да учиш чужд език от това, да можеш да го практикуваш. Платформата предоставя възможност да се свържете с много други хора и да общувате с тях.


Всеки може да преподава и да се учи онлайн. WiZiQ е интернет базирана платформа, която дава възможност на всеки желаещ учител да създаде виртуална класна стая, където да преподава онлайн. Платформата предоставя възможност за споделяне на информация, създаване на тестове, споделяне на аудио и видео материали, онлайн чат. Всеки може да създава съдържание и да направи свой собствен курс. И това напълно безплатно. Разгледайте тази платформа, заслужава си!


Този сайт е трудно да бъде описан в един абзац. Edu2.0 е платформа, която предоставя невероятно много възможности за учене и образование. Може дори да си направите собствено виртуално училище. Може да създавате курсове, да участвате в други, да създадете собствено общество, да участвате в различни дебати и дискусии, да се присъедините към различни форуми, списъци със задачи, съобщения, образователни игри и материали… От този сайт могат да се възползват училища, бизнес организации, учители, студенти. Отново напълно безплатно.


Дори само преглеждайки тези примерни сайтове, думата “образование” придобива съвсем друг смисъл. Кара те да се зачудиш “А къде сме ние?!“…
Всъщност не това е правилния въпрос. По-добре е да се попитаме – “А къде искаме да отидем?

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 5)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл