Как да вмъкна аудио в презентация?

docexpansНа нашият виртуален експерт – DOC, беше зададен следния въпрос: “Как се вмъква песен в презентация?”. Реших да направя специален урок, в който да ви покажа, как може да стане това, както и различни допълнителни настройки за работа с аудио файлове в Power Point.


В този урок ще ви покажа, как може да вмъкнете песен или друг аудио файл в своята презентация. Урока е за Power Point 2007. Принципа на вмъкване в по-старите версии е подобен. Основната разлика е в лентата с основното меню. Ето как изглежда тя в Power Point 2007:

За да вмъкнете песен или звук, изберете от основното меню Insert (Вмъкване) и след това иконата обозначена със Sound (Звук). От падащото меню може да изберете източника на песента, която искате да добавите:

  • Sound from File – означава да изберете песен от файл на вашия компютър.
  • Sound form Clip Organizer – избирате от звуци и песни предоставени от библиотеките на Майкрософт и Офис пакета.
  • Play CD Audio Track – може да изберете песен от аудио CD
  • Record Sound – може да запишете свой собствен звук.

В този урок за пример съм взел вмъкването на песен, която се намира на моя компютър. След като съм направил своя избор, се появява следния диалогов прозорец:

Тук трябва да отговорите на въпроса: Как искате да стартирате този звук? Може да изберете между това, той да тръгне автоматично със зареждането на слайда или когато кликнете с мишката върху определена икона. Това може да бъде променено в последствие от настройките.

След като сте избрали песен, на слайда се появява иконка на високоговорител. Когато кликнете в нея ще видите горното меню с настройки. Това са най-основните настройки, с които може да боравите, при работата със звуци в PowerPoint. Най-левия бутон – Preview – ще стартира музикалния файл. От иконата до него, може да изберете силата на звука.
Ако изберете Hide During Show, иконката на високоговорителя няма да се вижда по време на презентацията.
Ако изберете Loop Until Stopped, когато песента или звука свърши, ще започне автоматично отначало, докато не бъде спрян по някакъв начин.
От падащото меню – Play Sound – може да изберете как ще стартирате звука – автоматично или когато кликнете иконата. Ако искате песента да продължи по време на цялата презентация, от тук трябва да изберете – Play Across Slides. В противен случай, когато преминете на следващия слайд, песента ще спре.

Следващата настройка е от особено важно значение – Max Sound File Size. Аудио файловете могат да бъдат съхранявани в PowerPoint по два начина: като окажете пътя до тях, на вашия компютър или като ги “вградите” в самата презентация. Това е важно, когато искате да изпратите презентацията или да я прехвърлите на друг компютър. Може да оставите аудио файла и презентацията в една и съща директория и когато ги прехвърляте, да прехвърлите цялата директория. Другия вариант е да вградите файла в презентацията. Това ще направи размера на файла на презентацията по-голям, но може да бъдете сигурни, че звука е на място. Може да вграждате аудио файлове до 50 Мb (50,000 Kb)

За да вградите файла в презентацията, трябва да увеличите максималния размер на файловете за вграждане. По подразбиране той е 100 Kb. Когато увеличите размера и запишете презентацията, аудио файла ще бъде автоматично вграден.
За да проверите дали файла е вграден или се намира на вашия компютър, може да изберете разширените настройки от Sound Options (като кликнете там, където е изобразена стрелката). Тогава ще ви се отвори диалоговия прозорец от горната картинка. Най-отдолу има информация за самия файл – колко е неговото времетраене и къде се намира.

Има още допълнителни настройки, чрез които може да окажете на аудио файла кога да тръгне или да спре. За целта изберете от менюто Animations -> Custom Animation

В дясно ще ви се отвори менюто с допълнителни настройки. Цъкнете върху името на аудио файла и изберете Effect Options от падащото меню.

От диалоговия прозорец, който ще се отвори, може да изберете кога искате да започне песента – от начало; от мястото, където е била спряна преди това или от определено време. Може да изберете и кога да спре – когато кликнете с мишката, когато минете на следващия слайд или когато преминете през определен брой слайдове.

062309-2156-7.gif


Може да оцените полезността на този урок, чрез звездичките в края на статията или като оставите своето мнение. С удоволствие ще отговоря и на допълнителни въпроси свързани с темата.


Задайте вашите въпроси
Може да получите безплатна консултация по темата от виртуалният ни експерт – DOC. Изпратете вашето запитване или въпрос, по който желаете да получите консултация, като използвате приложената форма.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.74 / гласували: 104)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл