Цветове в 3D

color3d

Правилния избор на цветове и цветова тема за вашата презентация е един от най-ключовите елементи в нейния дизайн. Цветовете допринасят за излъчването на презентацията, какво усещане ще предава тя. За да изглежда добре балансирана и хармонична е важна подходящата комбинация от цветове, които използвате в различните слайдове. Вече ви разказахме за колелото на цветовете и различните възможности за комбиниране. Съществуват и различни инструменти, които могат да ви помогнат в избора на подходяща цветна тема. Такъв пример е инструмента на Adobe – Kuler – чрез който може да съставите цветова тема от определена картинка.

ColoRotate e друг такъв онлайн инструмент, който може да ви помогне в избора на цветова тема. Разработчиците на инструмента са избрали триизмерен подход, който да ви помогне в съставянето на темата. Те твърдят, че това е по-естественият начин за възприемане на цветовете. Използва се повече въртене на цветовата палитра в пространството, отколкото различни слайдове, както в Kuler. За тези от вас, които предпочитат по-финните настройки, също имат възможност да използват слайдове за определен цвят. Имате възможност да изберете и от набор готови цветови теми.


colorrotatescreenshot

Инструмента е много интуитивен и предлага много добри възможности. Примерно може да изберете да ви покаже нюансите на смесване между два цвята и да изберете определена стойност от тях. Ако сте избрали определени цветове, може да променяте тяхната осветеност или контраст. Може дори да изберете да придвижите цветовата тема към точно определен нюанс.
Инструмента определено е удобен, но изисква малко предварително разучаване и проби, докато човек се научи да борави с него.

Авторите на сайта са предоставили и полезна информация за цветовете и тяхното образуване. Може да научите: Какво представляват цветовете? Как възприемаме цветовете? Какво представляват цветовите модели – RGB, CMYK, HSV, HSL

Ако желаете да научите още повече за цветовете в природата и изкуството, как се образуват и как ги възприемаме, може да посетите два сайта от Музея за уебизложения:

  • Causes of Colors – тук може да намерите отговор на въпроса: “Защо небето е синьо?”. На този сайт ще научите научните обяснения за произхода и причините за цветовете.
  • Color Vision and Art – на този сайт ще научите повече за връзката между модерното изкуство, науката за цветовете и човешките възприятия.
Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл