Може ли ученето да бъде забавно?

Когато бях ученик, най-забавното и интересно нещо в училище, бяха междучасията. Учихме интересни неща в различните предмети, но начина по който ги учихме беше скучен и еднообразен. Имах предмети, по които все още нямаше учебници и най-доброто, което можеха да направят някои учители, беше да ни диктуват материала и ние да записваме в тетрадките. В университета стана още по страшно – голяма аудитория, професор говорещ монотонно и изписващ по няколко дъски, от което разбираш някакъв нищожен процент. Буквално да умреш от скука… И по-късно, когато чуеш думата “учене” или “училище”, я свързваш с мъки, болки, скука и умора…

А процеса на учене е нещо естествено. Нещо от нашата природа. Нещо, което правим цял живот. Нещо, което трябва да ни изпълва с любопитство, ентусиазъм и вдъхновение.

Преди време ви запознах с един учител, постигнал много в това – Рон Кларк. Сега искам да ви представя един по-различен метод на преподаване. Показвам ви го, защото е твърде не типичен за това, което сме свикнали, защото е ефективен и защото е забавен. Нарича се Power Teaching и е едно от най-големите движения в образователната реформа в САЩ през последните години.

Ето едно видео на учителка, която преподава математика:

В основата на Power Teaching лежи едно от най-големите открития в областта на ученето и образованието на всички времена – учениците учат най-добре, когато се забавляват. И това важи за ученици от всяка възраст. Стаите, в които се преподава, чрез Power Teaching са изпълнени с много смях, хумор, забавление и игри. Друго основно нещо, върху което се гради този метод е поговорката “Кажи ми и ще забравя, научи ме и ще го запомня, въвлечи ме и ще науча”. Учителите, използвайки този метод, въвличат учениците си в процеса на учене, чрез работа по двойки, в които всеки учи другия. За да има ред в целия този привиден хаос, има няколко простички правила и техники, които се използват.

На първо време учителите въвеждат начин за привличане на вниманието. Това е “Class – Yes” техниката. Когато учителя казва “Class”, учениците трябва да отвърнат с “Yes”. Но това не е всичко – учениците трябва да повторят начина на казване, интонацията и жестовете на учителя. Примерно, ако каже “Classity-class-class!”, те трябва да отвърнат “Yessity-yes-yes!”. Ако учителя шепне и учениците трябва да шепнат.
Следващото нещо са 5те правила:

  1. Следвайте инструкциите бързо.
  2. Вдигнете ръка, ако искате да говорите.
  3. Вдигнете ръка, ако искате да напуснете мястото си.
  4. Правете умни решения.
  5. Поддържайте вашия скъп учител щастлив. /това определено е много важно :-) /

В последствие се въвежда и същината – “Teach” – “OK”. Когато учителя каже “Учи”, учениците отвръщат “Ок” и започват да учат съседа си, като повтарят мимиките, жестовете и ентусиазма на учителя. В определен момент учителя може да каже “Смяна” и тогава ролите в двойките се сменят.

Целият процес е подкрепен от система за оценяване, която да показва на учениците как се справят. Чрез тази система се раздават и награди – забавни игри отново с обучителна насоченост. Системата помага за справяне и с ученици, които искат да привлекат внимание върху себе си и отвръщат на учителя.

Важно нещо в целия метод е многото информация да бъде разбита на малки откъси. Всяка част е съпроводена с определени жестове, които подпомагат процеса на запомняне и усвояване. Всичко това се подкрепя от енергията, която се вкарва в целия процес.

Ето още едно видео, в което се обясняват основите на Power Teaching, чрез същия метод:

Ако искате да видите още видео материали, може да посетите този линк: http://www.youtube.com/user/ChrisBiffle

Това е сайта на самия метод, от където може да научите повече за него или да се присъедините към форума и дискусиите относно метода: http://powerteachers.net/

А на тук може да прочетете какво споделят други български учители относно този метод.

Може да споделите и вашите впечатления от метода или за други интересни и любопитни методи в коментарите под тази статия.


Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 3.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл