Как да повиша личната си ефективност?

zaglavna

Това е един от въпросите, които най-често ми задават хората. Бих искала да споделя с вас един от начините, по които може да се намери отговор.

Нека да го направим на практика.

Практическо упражнение за повишаване на личната ефективност

Спомнете си момент, в който сте били в най-добрата си форма, момент, в който сте се били ефективни. Опишете се, каквито сте били в този момент.

Запазвайки това състояние, помислете и отговорете на следните въпроси:

Какво е личната ефективност за мен?
Към какво се стремя?
На какво обръщам внимание?
Какво пренебрегвам?


Резултатът (Outcome)
Към какво се стремя?

Първият трамплин към личната ефективност е резултатът. Това може да бъде ясна крайна цел или пък начин на живот, който искаме да бъде част от ежедневието ни, нов навик или качество на характера.

Начинът, по който резултата работи за нас е прост. Резултатът е наградата на края на пътеката, която дава посока на усилията ни. Той е инструментът, с който можем да оформим живота си по наш образ и подобие. Но това, което ни дава сили да използваме този инструмент и да вървим към тази награда е отговорът на въпроса «Защо искам това?». Колкото по жив и емоционално зареден е отговорът, толкова повече гориво ще имаме за пътешествието си.

Ползата от Резултата е, че той предоставя визия и структура, която да ни помогне да създадем живота, който желаем. Едновременно с това дава мотивация за да изпълним ежедневните си задачи, които ще ни приближат към желаната награда.

Първият трамплин към личната ефективност е Резултатът, подкрепен от отговора на въпроса «Защо?».

снимка: Емил Минев

Фокусът (Focus)
На какво обръщам внимание?
Какво пренебрегвам?

Вторият трамплин към ефективността е Фокусът. Фокусът е филтъра, през който виждаме света – от него зависи какво забелязваме и за какво оставаме слепи.

Механизмът, по който работи фокуса е двупосочен – това, на което обръщаме внимание се умножава, започваме да го виждаме повече и да си потвърждаваме неговото постоянно съществуване. Това, което не е на фокус, колкото и интензивно да присъства около нас все повече избледнява и се изгубва. Ако имаме навика да се фокусираме върху недоимъка и мизерията, навсякъде около себе си ще виждаме хора, които едвам свързват двата края, ще чуваме истории за гладни и бедни, ще преживяваме усещането за недостатъчност, дори когато сме заобиколени от изобилие. Успоредно с това, в нещо като паралелна реалност, ще живеят хора, които преуспяват, наслаждават се на богатство и благополучие, но това ще остане в сляпото ни петно, понеже фокусът ни е другаде.

За да променим ефективността си се нуждаем от пренастройване на фокуса – да позавъртим обектива и да го фокусираме върху нещата, към които искаме да се приближим, вместо върху онези от които искаме да се отдалечим.

Това на което обръщаме внимание ни държи в своя власт, а това, което пренебрегваме може да ни даде допълнителни ресурси. Един от начините да се пренастроим е като започнем да забелязваме това, което обичайно остава в сляпото ни петно.

Вторият трамплин към личната ефективност е Фокусът, който определя какво ще имаме повече в живота си.

Състоянието (State)
В какво състояние съм?

Третият трамплин към ефективността е Състоянието. Спомнете си момент, когато сте били в най-добрата си форма. Как стояхте тогава? Как се движехте? Как дишахте? Как гледахте? Как усещахте тялото си? Потопете се за момент в това състояние на ефективност, тогава, когато сте били в най-добрата си форма. Изживейте го за миг отново. Нашето тяло крие вълшебната способност да ни ентусиазира или депресира според позата, в която го поставим. То е магията, чрез която можем да бъдем във форма, когато поискаме. Достатъчно е да заемем позата, в която стоим, когато сме успешни, заредени с енергия, да се движим както се движим тогава, да дишаме, да гледаме, както когато сме в най-добрата си форма.

Препоръчвам ви тази игра. Децата я играят като се държат «сякаш са» – преструват се на големи или на страшни. Това действие «сякаш съм» ни помага да влезем във форма, когато сме излезли от релси, а ни се иска да продължим напред.

Третият трамплин е Състоянието и е заключен в нашето тяло.

Когато усетите, че не сте ефективни, препоръчвам ви да си зададете тези няколко въпроса отново. Те ще ви помогнат да се извадите от непродуктивното състояние както Барон Мюнхаузен сам се извадил за косата, когато попаднал в блатото…

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 2)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл