Къде да стоим докато презентираме?

conference_room

Виждали ли сте, как една катедра на подиума в семинарната зала действа като магнит за презентаторите? Сякаш невидима сила ги превлича и в момента, в който застанат зад нея, хващат се здраво от двете страни и няма сила на този свят, която да ги измести от там в следващите минути на тяхната презентация.
Когато провеждаме първата си презентация, това е доста естествен импулс – толкова много се притесняваме, че ни се иска да се скрием. А стабилността на катедрата сякаш е източник на сила и увереност. На нас може би ни действа по този начин, но не може да се каже същото и за аудиторията.

Основната цел на всяка презентация е да предизвика интерес. А седейки неподвижно на едно място, определено бихте понижили ефекта от цялостната презентация. Но и едно хаотично движение по подиума би разсеяло излишно аудиторията ви. И възникват въпросите: „Къде да застана? Какво да правя по време на презентацията си?” .

Попаднах на един много интересен материал на Оливия Мичъл, в нейния блог: Speaking About Presenting. Материалът се казва „9 начина за използване на пространството, докато презентирате” (9 ways to use space in your presentation). Тя предлага 9 различни начина, по които бихте могли да използвате движението си по време на презентация, така че да подсилите ефекта й и да помогнете на аудиторията да следи изказването ви по-лесно.

Когато планирате и репетирате своята презентация имайте предвид и тези 9 предложения и планирайте своето представяне на сцена. Ето ги и тях:

1. Изложете своето ключово послание от Силната Позиция
Вашето ключово послание е същността на вашата презентация. Изберете си място, където ще застанете и ще направите своето ключово послание. То трябва да бъде в самия център на сцената и по-близо до аудиторията.

stage-power-position

2. Маркирайте структурата на презентацията си, чрез вашата позиция на сцената
Използвайте вашето физическо разположение в пространството, за да маркирате отделните елементи от презентацията си. Това ще подпомогне слушателите да проследят отделните елементи на вашата история. Използвайте тези местоположения в началото на презентацията си, когато представяте отделните й части. Върнете се отново в съответните местоположения, когато говорите за тях.

stage-structure

3. Използвайте сцената, като „линия на времето”
Ако във вашата презентация имате момент, който включва някакъв период от време, използвайте пространството на сцената, за да визуализирате този период (минало – настояще – бъдеще). Представете си, че сцената е „линия на времето” и се движете по нея, за да представите преминаване от един период в друг. Помнете, че „линията на времето” се движи от ляво на дясно и трябва да поставите миналото в лявата част на сцената от гледна точка на аудиторията, а не ваше ляво.

stage-timeline

4. Представете доводите „ЗА” и „ПРОТИВ” така, сякаш сте на дебат
По време на дебат хората, които представят различните страни, биха стояли в противоположните краища на сцената. Въпреки, че вие сте сам на сцената, може да приложите същия принцип. Застанете от едната страна за доводите „За” и от другата, когато изброявате „Против”.

stage-pros-and-cons

5. Представете физически различните гледни точки
Всяка гледна точка съществува в някакъв континуум – от едната страна – средно положение – и от другата страна. Покажете това чрез положението си на сцената, когато описвате всяка една гледна точка.

stage-points-of-view

6. Представете различните опции от различно място
Ако описвате различни опции или възможности, застанете на различно място за всяка различна опция/възможност, когато я описвате. Когато, по-късно в презентацията си, се върнете към някоя опция, застанете отново на същото място.

stage-options

7. Време за истории
Отбележете си определено място от сцената, което ще използвате за разказване на история. Докато разказвате своята история, може да се движите в областта, която сте си избрали. Така ще изглеждате по-разговорлив и общуващ с аудиторията.

stage-storytelling

В случай, че има диалог в историята ви, може да заставате на различно място, когато преразказвате думите на различните герои. Но останете в областта, която сте си определили за разказване на история.

stage-dialogue

8. Приближете се, за да подсилите
Ако обикновено стоите няколко крачки пред аудиторията, приближете се по-вече в моментите, когато искате да подчертаете нещо. Приближаването до аудиторията е доста силно средство. Дори понякога заплашително. Но може да се приближите много до някой, погледа ви да е насочен другаде. По този начин няма да изглежда заплашително.

stage-closeness

9. Раздвижване със слайдовете
Включване на мултимедия и слайдове, малко усложнява нещата. За да може да бъдете колкото се може по-подвижни, е препоръчително да поставите мултимедията в едната част на залата. По този начин си освобождавате място в средата и силна точка за вашите послания. И в същото време имате свобода на действие, без да пречите и преминавате пред прожектора. За да избегнете заставането пред прожектора, дори когато е изместен в страни, може да си отбележите с хартиено тиксо на пода, до къде може да се разхождате. Ако пишете с дясната ръка, удобно разположение би било, ако поставите мултимедията от дясната си страна и флипчарт от лявата. По този начин, когато се обърнете да пишете, няма да се налага да минавате непрекъснато пред флипчарта (За левичарите би било удобно обратното).

stage-datashow-screen

Също така е нужно да осъзнавате, когато пречите на част от аудиторията да виждат прожектирания слайд. Може за кратко да се отдръпнете леко назад и после отново да минете напред, за да не загубите връзката с аудиторията.

stage-slide-visibility

Когато искате да привлечете вниманието върху някой слайд, приближете се до екрана.

stage-slide-attention

Ако е нужно да обясните нещо по слайда, не се притеснявайте да застанете пред прожектора. Един чудесен пример за това е Ханс Розлинг, който обяснява статистически данни така, както не сте виждали никога до сега.

Изберете една или две от тези идеи за вашата следваща презентация. Ако имате възможност, направете си репетиция в залата, в която ще презентирате, за да свикнете с движенията. Нормално е да говорите, докато се движите, но от време на време може да използвате и силата на мълчанието за по-голямо въздействие.

Използването на пространството ще даде още едно измерение на вашата презентация.
Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.83 / гласували: 6)
Loading ... Loading ...
| | Още...


Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл