Тиймбилдинг – “Тим кой?”

С настъпването на пролетта времето се затопля и настава време за тиймбилдинги и екипни приключения. По този повод реших да спретна малко полезни материали за мениджъри по темата “Тиймбилдинг”, или “Изграждане на екип”, или “Сплотяване на колектива”. Претърсвайки нета за вдъхновение, попаднах на много интересни материали и статии писани от колеги. Не са за пропускане и коментарите под тях. Ето един, който ми привлече вниманието:

Тим кой ? В БГ на туй му викаме кръчма . А парите за подобни харчлъци могат да се оползотворяват къде по рационално вместо пейнбол , замеряне с павета ,набиване на кол и разни подобни декадентски извращения .

Направило ми е впечатление, че това е много широко схващане и повечето хора разбират и намират ходенето на кръчма за най-доброто и полезно билдване на тимЪ. Доста хотели и ресторанти започнаха да се рекламират, че провеждат тиймбилдинг, разбирайки именно това.

А какво всъщност е тиймбилдинга?

Тиймбилдинг идва от английската дума teambuilding, която буквално означава изграждане на екип. Изграждането на един екип е процес, който не става за един ден, а си има продължителност и изисква време. Това е процес на подобряване екипната ефективност с цел постигане на по-добри резултати. Процесът започва в момента на сформиране на екипа и продължава докато този екип съществува.
Този процес може да бъде подпомаган от различни дейности и инструменти. Социални дейности, от типа на организирани посещения на кръчма, пейнтбол или боулинг, определено подпомагат този процес до известна степен, но в никакъв случай не могат да се нарекат тиймбилдинг.
Повишаването на екипната ефективност се изразява в окуражаването на членовете на екипа да наблюдават внимателно, как работят заедно; да опишат идеални варианти на сътрудничество; да определят, какво пропускат и къде са слабите им места; да направят съответните промени за по-ефективни начини на взаимно сътрудничество.
Това не става от самосебе си. Необходим е фасилитатор, който да подпомогне този процес. Той помага на групата да учи за себе си, като наблюдава и дава обратна връзка.

Можем да кажем, че тиймбилдингът е събитие, по време на което се създават условия на членовете на екипа да взаимодействат по между си и да учат от своето взаимодействие с цел постигане на по-добри резултати в съвместната им работа.

В момента, на българския пазар, може да откриете най-различни фирми предлагащи тиймбилдинг. От най-различни щури занимания като снимане на филм, модни ревюта, маскени балове, до екстремни преживявания сред природата като рафтинг и скално катерене. Всяко от тях носи своите ползи. Ефективността на всяко едно от тях зависи от целите, които сте си поставили и опитността на фасилитаторите. Може да организирате подобно събитие на екипа си просто за забавление, мотивационна награда или пък да извлечете допълнителни ползи за подобряване на взаимното сътрудничество и работа в екипа. Вие решавате!

Моят съвет е предварително да се консултирате със специалисти и професионалисти в тази област. Те ще ви помогнат да определите по точно възможно най-доброто решение на вашите нужди. Също така биха могли да ви посъветват как да извлечете максимална полза от подобно събитие и какви последващи дейности да извършите, с цел по-висока резултатност. Така ще може да бъдете сигурни, че парите ви за “подобни харчлъци” са били оползотворени правилно и рационално.

Ако имате допълнителни въпроси по тази тема или нужда от съвет и консултация, може да се обръщате към нас. Пишете ни или оставете коментар под тази статия.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 3)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл