Как да накараме навиците да работят за нас?

или
Моделът на 4-те ключа – Част 1


Има ли нещо, което не правим по навик? 

habit

Навиците имат сойството да създават изключително удобсто. Те пестят време и енергия. Достатъчно е да си създадем навик – и ето! – никога повече не ни се налага да мислим как точно изпълняваме дейстието. Представете си каква тегоба би било, ако всеки ден наново измисляхме какъв да бъде утринния ни ритуал или от къде да минем, за да отидем да работа, или как да отговорим на поредния постоянно повтарящ се въпрос на клиент… Едва ли бихме успели да бъдем ефективни, ако измисляхме отново и отново как да реагираме във всеки един момент. Навиците са удобни като старите дънки – нещо практично и познато, в което винаги можеш да се вмъкнеш.

Но едновременно с това, навиците – тези незабележими механизми, които карат живота ни да върви гладко, са здрави като корабни въжета. Опитайте се да промените навика и веднага ще бъдете заляти от вълна от дискомфорт и безпокойство, вътрешният ви диалог ще се пренасити с хиляди основателни причини, поради които не бива за нищо на света да променяте обичайния си познат, комфортен и сигурен начин на действие.

Ние сме това, което правим по навик.
                                                                                 ~ Аристотел


Навиците са най-голямото ни оръжие в битката с посредствеността. Едновременно могат да бъдат и най-голямата пречка, ако са неефективни. Разковничето е в това да заменим онези навици, които не работят за нас, да усъсвършенстваме тези от тях, които не са максимално ефективни и да утилизираме успешните.


keys_4Предлагам ви 4 ключа, които могат да отключат потенциала на навиците:

Модел на 4-те ключа1ви ключ: Осъзнавам4keys

Преди да се заемем с осъвършенстването или промяната на едно нещо, първо е добре да знаем за съшествуването му.Самонаблюдението и саморефлексията ще ни помогнат да се съсредоточим върху повтарящия се модел. Обикновено след като се превърне в навик, ние изгубваме от полезрението си как именно функционира този модел, кои са стъпките, които изпълняваме и какви са компонентите на действията ни. Затова самонаблюдението е учене в крачка.

* За да приложите тази стъпка ви препоръчвам да играете “Забелязвам”. Това е една игра, която изисква да обръщате нимание на всички подробности и да ги запомняте. Крайната цел е да имате максимално подробна и детайлна карта на вашия навик.

2-ри ключ: Разбирам

Вторият ключ ни насочва към разбирането как действа този наввик. Това е изследователски процес, по време на който основните ни инструменти са въпросите.

* Попитайте се:

  • Как съм създал този навик? Как започнах да правя това?
  • В какво се състои навика? Какви действия изпълнявам? В каква последователност?
  • Кога го използвам? При какви обстоятелства практикувам това поведение?
  • Какво печеля от това поведение? С какво ме улеснява? Какво нежелано усещане ми спестява?
  • Какво мое убеждение поддържа този навик?
  • Когато използвам този навик какво се случва? А какво не се случва?

3-ти ключ: Откъсвам се

Когато опре до промяна на навици, хората обичат да използват фразата “Ас съм си такъв/такава.” Причината за пристрастеността към тази реплика се крие в това, че ние сме склонни да се идентифицираме с навиците си, както и с действията, професията, връзките си, образованието си… Именно тази идентификация е пречката пред механизма на промяна. За да сработи четвъртият ключ е необходимо да се откъснем от навика си и да започнем да мислим за него като за нещо, което ние избираме да правим или да не правим.

4-ти ключ: Заменям

Навиците не могат да бъдат изкоренени или прекратени. Те са успешни, утъпкани модели, които ни носят полза. Понякога ползата може да бъде невидима или скрита, но обикновенно именно тя дава сила на навика. За можем да променим един навик е необходимо да го заменим. Новото действие обаче е необходимо да ни носи същите ползи.
Навикът се изгражда за 40 дни и поради тази причина е необходимо да повтаряте преднамерено новия модел на поведение в рамките на този период. Постепенно ще усетите, че започвате да го правите без да мислите.


Да приложим на практика:
Навик: Да разпечатвам всеки e-mail, статия или поредните корекции на работния файл, който утре ще променим отново…

1-ви ключ: Осъзнавам, че съм на път отново да натисна print :-) 
2-ри ключ: Разбирам, че го правя по навик, удобно ми е да чета на хартия…
3-ти ключ: Откъсвам се, като прекъсвам дейстието, осъзнавайки последствията за околната среда и за менrecycle_1_1

4-ти ключ: Заменям принтирането с…   

Очаквайте следващата част от този материал:
Как да приложим модела на 4-те ключа в обучение?


Ако желаете, може да оставите вашето мнение в частта за коментари, под тази статя.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 3)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл