От къде да намерим картинки за презентацията си?

Основната задача на визуалните средства е да подсилят посланието, което искаме да предадем на аудиторията. Вместо да правим скучни слайдове, изпълнени с текст, в пъти по-добре е да използваме добри и качествени картинки, които илюстрират това съдържание. Все пак “1 картина говори повече от 1000 думи“. За да получим максимален ефект и въздействие над аудиторията е хубаво визуалните ни материали да подкрепят изказването ни и да бъдат приятни за гледане. Един от стиловете в изработване на PowerPoint презентации е използването на големи изображения, които запълват целия слайд и няколко ключови думи, които засилват посланието.

За този стил може да научите повече от Гар Рейнолдс и неговата книга PresentationZen.

Остава въпросът – От къде може да се сдобия с качествени изображения?

Единият от начините е да си ги направите сами. Ако се затруднявате в това, но искате да опитате, може да прегледате материала ми за правене на снимки в домашни условия.

Ако нямате време за това, може да потърсите желаното изображение сред многото сайтове в интернет, които са хранилища за качествена фотография. Може да срещнете такива, в които едно изображение може да струва $200-$300. Също така има и по-масови и достъпни сайтове, от където може да се сдобиете с изображение за $1 или напълно безплатно.

Нещо, което трябва да знаете за платените сайтове.

Повечето то тях са на кредитна система. Това означава, че купувате брой кредити срещу определена сума пари. После може да изтегляте изображения, срещу кредити. Изображенията в сайтовете имат по няколко размера, по които се определя и цената. Обикновено най-малкият размер би ви свършил работа за илюстрация в документ, уебстраница или част от слайд. Ако разпънете изображението върху целия слайд, ще загубите от качеството му. Най-доброто съотношение цена/качество, за подобни цели, са файловете с размер от следваща категория.

Кредити може да закупувате през системата PayPal, която гарантира вашата сигурност на транзакция. Нужно е да разполагате с кредитна карта или дебитна, която има означения VISA, MasterCard… Системата ще ви съобщи сумата, която ще изтегли от картата ви, конвертирана в левове и курса, по който ги е конвертирала.

Ето списък с няколко платени и безплатни сайта, които използвам и бих могъл да ви препоръчам:

Платени сайтове

http://www.dreamstime.com

Сайта предлага две възможности, в зависимост от лиценза на изображенията – с рекламна и с нерекламна цел. Ако изберете лиценз Free (RF-LL) може да намерите много хубави и качествени изображения на достъпна цена. Един кредит се равнява приблизително около $1. Това е цената на най-малкия размер (Extra Small). Ако искате да поставите изображението на цял слайд е нужно да изберете следващия по големина размер – Small

http://us.fotolia.com

Като ценова категория, този сайт е също като предния. Разполага с много прилична база от изображения, които може да закупите срещу $1. Отново, това е цената на най-малкия размер, който може да използвате на част от слайда, без да загубите качество. Ако искате да използвате изображението на цял слайд, ви съветвам да изберете следващия размер (S Standart)

http://www.stockxpert.com

Сайта използва кредитна система. Разполага с много добра база от отлични изображения. Тези с ниска резолюция излизат около $1. За цял слайд може да използвате избирате следващия размер (S).

http://www.istockphoto.com

Това е един сайт с много добра база от изображения. Като ценова категория е малко по-скъп от споменатите до момента. Той също използва кредитна система. 12 кредита струват $18. Най-малкият размер струва 1 кредит. Следващият размер вече е 3 кредита.


Безплатни сайтове:

Това са сайтове, от където може да се сдобиете с много прилични изображения с висока резолюция, напълно безплатно. Някои от тях изискват регистрация. Повечето то тях нямат ограничения в правата за използване на изображението.

http://www.morguefile.com/

Може да изтегляте изображения без регистрация. Може да ги ползвате, както за лични, така и за комерсиални цели.

http://www.studio25.ro

Румънски сайт за изображения. Изисква безплатна регистрация.

http://www.sxc.hu/

Много добра база данни с прилични изображения на висока разделителна способност. Нужно е да се регистрирате, за да може да изтегляте изображения.

http://www.everystockphoto.com/

Тук изображенията имат уточнения в правата за използване. Може да разберете с какви цели можете да използвате изображението, като кликнете на иконка под самото изображение. Изисква безплатна регистрация.

http://www.flickr.com

Това е сайт за споделяне на снимки от най-различни потребители. В повечето случаи от непрофесионални фотографи. Под изображението е посочен лиценза, под който може да ги използвате.

http://www.freepixels.com/

Безплатни изображения. Много добро качество.

http://pstutorialsblog.com/44/free-stock-photos/

Това е връзка към блог статия с много допълнителни връзки към други сайтове за безплатни изображения.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 9)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл