6 неща, които да НЕ правим в края на презентацията си

Говоренето пред публика, за повечето хора, е свързано с известна доза стрес, страх и адреналин. Предполагам, много от вас, са изпитвали притеснението броени секунди, преди да излезете отпред; присвитият стомах и непрекъснатото повтаряне наум на първите думи от презентацията ви. Ако ви попитам: “Коя е най-трудната част от една презентация?” , сигурно ще отговорите:
Първите 3 минути“.

Много често хвърляме огромни усилия в започването на презентацията и доволни, че края наближава, неусетно правим пропуски, които биха могли да провалят цялото ни представяне.

Хората ще ви запомнят такъв, какъвто сте били именно в тези последни минути на вашата презентация. Бъдете внимателни и не подценявайте края.

Ето какво съветва Бърт Декър – експерт по комуникации и презентационни умения – в последната статия на своя блог: Six Don’ts for the End of Your Presentations

6 неща, които да НЕ правим:

1. НЕ пристъпвайте назад. Каквото и да се случва, направете половин крачка напред, към вашата аудитория. Не отстъпвайте дори вербално, като показвате несигурност в нещата, които искате. Продължавайте да казвате “ние” и “вие” до самия край.

2. НЕ поглеждайте в страни. Някои хора се вглеждат в последния си слайд, сякаш очакват някаква подкрепа от там. Други пък гледат някъде в страни, сякаш не желаят да седят лице в лице с публиката си. А на края измърморват едва доловимо “Благодаря ви”, което бива последвано от мълчание… Останете с публиката си до край!

3. НЕ след последната си дума. Останете неподвижни около секунда след последната си дума или “Благодаря ви”. Не бихте искали да изглежда, сякаш нямате търпение да се махнете от там. По-добре е да покажете на хората, че ви е било приятно заедно и съжалявате, че се налага да си тръгвате. Не се втурвайте след края на презентацията си.

4. НЕ повдигайте ръцете си. На своите семинари, Бърт Декър препоръчва силните и отчетливи завършеци, за да покажете на хората, че сте приключили. Трябва да ги “освободите” визуално. Ако продължите да държите ръцете си на нивото на кръста, по някакъв начин, ще изглеждате сякаш имате да кажете още нещо. Докато говорите, може да си се представите, като любезен домакин или домакиня и да отпуснете ръце с едно оценяващо “Благодаря”. Това предизвиква усещането, че сте добросърдечен и естествен.

5. НЕ се втурвайте да събирате материалите си. Нито да бързате да приберете мултимедията си. Поспрете и поговорете малко с хората. Когато започнат да се разотиват, може да съберете материалите си на спокойствие. В противен случай бихте опровергали вашия спокоен и убедителен маниер на презентиране.

6. НИКОГА не показвайте неудовлетворението то себе си – със самокритична гримаса, неодобрително поклащане на глава, преобръщане на очи или пък възмутителна въздишка. Може да не сте останали доволни от представянето си, но не обиждайте публиката, като им покажете, че сте били ужасен. Най-вероятно те си мислят точно обратното. Запомнете – публиката си взима само това, което й дадете. Една накривена гримаса в последните 3 секунди, може да провали всичко, което сте изградили за предишните 30 минути.


Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.50 / гласували: 2)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл