6 начина за започване на презентация

Една презентация има два много важни момента – с какво ще започнем в началото и как ще завършим края. Миналата седмица Бърт Декър – световен експерт в областта на комуникациите и презентирането пред публика – публикува в своя блог съвети за завършване на една презентация. Или по скоро 6 неща, които да НЕ правим в края на презентацията. Тази седмица не пропусна да ни представи и 6те начина, които може да използваме за започване на презентацията си. Вижте статията в оригинал: Six Do’s to Open Your Presentations. А за читателите ни, за които английският не е сред говоримите езици, помествам обобщен превод на съдържанието.

6 начина за започване на презентация:

1. Силен старт. Искате да грабнете вниманието на хората още в началото – ограничението е само във вашето въображение. Бъдете необикновени, непредвидими. Започнете с кратко мълчание и после силен цитат. Донесете някакъв реквизит. Използвайте някои ваш талант. Декър дава пример с негов клиент, който е трябвало да изнесе презентация пред 7000 души. Всички очаквали да говори за последната си книга, което и направил по-късно. Това, което не очаквали е той да излезе на сцената с китарата си и да изпее забавна песен, но в контекста на презентацията си.

2. Разкажете история. Най-лесния и най-полезния начин за започване на една презентация е с разказване на история. Разкажете история за себе си или някоя смешка, виц, в която аудиторията ви би могла да се разпознае. Историите са лесни за разказване и ще ви помогнат по-лесно да преодолеете притеснението в началото. Една добра история би ви помогнала и да се свържете с аудиторията. Спомнете си, като деца, колко много приказки и истории са ви чели и разказвали. Те са лесни за слушане и в същото време, доста съществени.

3. Пауза-Поглед-Движение. Излезте в центъра на сцената или до масата с лаптопа и бележките ви. Направете кратка пауза, за 2-3 секунди. Погледнете някой от аудиторията, после прехвърлете погледа си върху някой друг и ТОГАВА започнете да говорите. Драматично – определено. На вас ще ви се струва много по-драматично, от колкото изглежда за аудиторията. (Това е феномен, който се наблюдава, новите неща и навици на нас ни се струват много по-неудобни, отколкото изглежда в действителност). За вашата аудитория това просто би било ефектно. Ще имате изцяло вниманието им, ако започнете със сигурност и увереност в себе си.

4. Бъдете кратки и “вкусни”. Повечето говорители отделят твърде много време на началната част и се оказва, че не им остава време за успешен финал. Това е често срещан феномен – мислим си, че имаме твърде много време и се притесняваме, че ще свършим бързо, а се оказва обратното. Започваме бавно и не ни остава време за силния финал. Не губете време в началната част на презентацията си, защото ще се лишите от възможността за запомнящо се завършване.

5. Бъдете фокусирани. Доста често започваме презентациите си с хубави думи и словосъчетания, които не значат нищо и не водят до никъде, просто отнемат време. Бъдете кратки в началото. Започнете директно по същество. Помнете, че ангажираността и вниманието на аудиторията са най-силни в началото, за това е нужно да ги използвате добре. Заведете слушателите си директно към основната тема или някоя изненадваща полза.

6. Помислете за интрига и нещо интересно. И го използвайте. Има стотици, всъщност хиляди оригинални начини за започване на една реч, лекция, презентация. Бърт Декър споделя, че обикновено започва речите си, като прави нещо напълно погрешно – започва да чете речта си. Излиза на сцената с листа, на които изглежда е написана речта му, плясва ги на катедрата, хваща се от двете страни и започва да чете монотонно. И това се предполага, че е експерт в изнасянето на речите – скучен от самото начало с монотонното си четене. Лошо, много лошо! След около 30 секунди, толкова бързо спада енергията в залата, той повишава тона си, излиза пред катедрата, поглежда директно аудиторията и разкъсва речта си. Обикновено хората силно го аплодират, защото вече са получили истински говорител, а не четец. Бърт Декър е използвал многократно това откриване, защото така отбелязва няколко съществени неща за нещата, за които ще говори в последствие. Но той споделя за първия път, когато е направил това – как е бил изплашен до смърт. Както казва Емерсон – “Направи това, от което те е страх и смъртта на страха е сигурна.”

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.38 / гласували: 8)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл