Креативността като начин на живот

автор: Владимир Казим

автор: Владимир Казим

Креативността не е предмет, нито адрес. Креативността не е постижение, екипна задача или файл. Креативността не е бутонче, което задвижва скрит механизъм, нито пък е специална карта за достъп, притежавана от привилегированите.

Креативността е начин на живот.

Когато опре до креативността, иновативността или въображението, болшинството хора се разделят и групират около две основни гледни точки.

  1. Креативността е качество, което или притежаваш или не притежаваш.
  2. Креативността е резултат от техники, мисловни инструменти и know-how – прилагаш и ето ти иновация!

Ако едната от тези гледни точки е вярна, т.е. неоспоримо, неопровержимо доказана в 100% от случаите, тогава би имало много малко надежда или абсолютна гаранция за резултатност. Но понеже креативността е нелогична, тя доказва по малко и от двете хипотези и добавя нещо от себе си, запазвайки правото си да ни учуди.

Креативността е начин на живот. И като всеки начин на живот, е въпрос на желание, решение и отдаденост.

С това бих искала да стартирам серия от статии, които да стимулират креативността като начин на живот или както е модерно да се казва – creative lifestyle.


За да стъпим на територията на тази непозната или частично позната страна, предлагам да разгледаме 5-те й гранични пункта.

КПП “Внимание

Навлизането в креативността през този пограничен пункт предполага да погледнем в себе си и около себе си. Вглеждайки се и вслушвайки се в това, което ни кара да наострим уши и да изправим гръбнак, ставаме възприемчиви. Нашето подсъзнание е като тълпа от крадливи дечица – то сграбчва и складира всичко любопитно, необичайно, цветно и ново. То съхранява впечатленията в своето безкрайно хранилище, но за да ни даде достъп, е необходимо ние да му дадем в дар нови картини, миризми, усещания и звуци. Едва тогава то ще се отвори за нас.

Поддържането на постоянен “внос” и “износ” през този КПП е първата особеност на creative lifestyle.

КПП “Намерение

Този подстъп към креативността е почти безнадзорен. Ние сме постоянно обитавани от намерения, като къща – от духове. Ако се превърнем на свой ред в ловци на намерения, бихме могли дори да търгуваме с тях, да правим бизнес и да натрупаме несметни богатства. Все пак мобилните телефони, електричеството, интернет и iPod някога са били само бежанци през тази граница.

Creative lifestyle е хуманен – той изгражда бежански лагери за бедстващи намерения.

КПП “Без критика

Строгостта на служителите от този КПП е пословична. Всяка идея, хрумване или намек за иновация се инспектира в детайл. Критиците стрелят на месо по всяка креативна мисъл, подала нос извън строя. Единствения начин за преминаване от тук, е да сипем конска доза приспивателно в кафето на граничарите. Колкото по-дълго съумеем да ги държим добре упоени, толкова повече идеи ще пресекат границата невредими.

За да заживеете креативен начин на живот, ще имате нужда от силна упойка за критиката. Хубаво би било, ако господин или госпожа Критика-Във-Вас периодически изпада във временна кома…

КПП “Протягане

Тук можеш да се схванеш от чакане. Любопитното е, че всички пътници имат схващания – едни са се схванали като деца, други в пубертета, а трети наскоро. Схващанията им са причинени от разнородни неща – родителите им, някой значим преподавател или модел за подражание са ги ударили неочаквано с мнението си за тяхното творчество, колеги са ги уцелили с групови шеги, експертите са стоварили становището си върху тях… Всякакви схващания. Почти деформации.

Креативният начин на живот е разтегляне: непрекъснато разтягане на мисловните ни мускули, безкраен диспут с възможното, опровергаване на невъзможното, надговорване, провокация. Хората, които преминават от тук обикновено ги сочат с пръст и казват за тях “Той е луд”, “Тя е ексцентрична” или “Той е находчив”, “Тя е иновативна”…

КПП “Свързване

На тази граница кипи мрежов маркетинг. Хора с общи интереси се срещат и откриват, че са съмишленици. Неща, които нямат очевидна връзка помежду си, се комбинират. Безполезни сами по себе си елементи, дават оригинално практично съчетание. На тази граница са измислени неща като post-it-notes (непрактично малко листче + слабо тиксо).

Creative lifestyle е постоянно намиране на неизвестното от сбора на две или повече тривиални неща. Творческия начин на живот предполага съмишленици, връзки и общуване, защото цялото е повече от сбора на своите части.Очаквайте продължение…

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 4.57 / гласували: 7)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл