Световно Кафене – метод за провеждане на конструктивни разговори

На кафе с приятели ни се случват едни от най-приятните разговори. Понякога спокойни, на ежедневни теми, понякога по-глобални, а трети пък са били вдъхновение за нови начинания и стремежи. Световното Кафене е лесен за използване метод за създаване на мрежа от конструктивни обсъждания на въпроси, които касаят даден проблем от нашата действителност и ни вълнуват. Този метод в бизнес среда може да бъде имeнуван и по различни начини, в зависимост от целите – Творческо Кафене, Кафене на Знанията, Стратегическо Кафене, Лидерско Кафене, Маркетинг Кафене, Кафене за Нови Продукти… Всички те използват едни и същи принципи и формат, както Световното Кафене – глобално движение за подкрепа на различни разговори, касаещи глобални проблеми.(www.theworldcafe.com)


Насоките и принципите, върху които се изгражда едно Кафене, биха могли да работят в много различни случаи, когато искаме да насочим разговори в дадена посока и да въвлечем повече хора в това. Може да използвате тези насоки за провеждане на срещи, събиране и генериране на идеи, стратегическо планиране, упражнения в учебен процес или друг случай. Лично аз съм участвал и използвал като групово упражнение в учебен процес, инструмент за генериране на идеи, като част от процес по стратегическо планиране, провеждане на SOWT анализ. Провеждането на Кафене не е трудно, а ограниченията са само във вашето въображение. Формата е доста гъвкав и може да бъде приложен в най-различни случаи и за различни цели.

Как се провежда едно Кафене?

 • Разположете 4-5 места около маси, разхвърляни в залата, в зависимост от броя на участниците.
 • Оставете материали на всяка маса – листи от флипчарт и цветни маркери. Допълнително може да оставите цветни картончета, лепящи листчета, празни бели листа за бележки, цветни моливи…
 • Може предварително да напишете въпроса за дискутиране на всяка маса.
 • Решете колко пъти искате участниците да сменят масите си и по колко време ще имат за дискусия на всяка маса (обикновено са 3 смени по 20-30 мин. )
 • След като е изтекло времето на първата дискусия, помолете на всяка маса да остане по един участник, който ще бъде домакин. Останалите участници трябва да се преместят на друга маса по някакъв принцип.
 • Помолете домакините да приветстват с Добре Дошли своите гости и да ги въведат в основните идеи, теми и въпроси възникнали по време на разговора. Насърчете гостите да свържат своите идеи и теми от предишната маса, с новите неща, които са им разказали домакините.
 • След третото преместване, участниците може да се върнат на масата, от която са тръгнали. Те вече се връщат обогатени с различни идеи възникнали от другите маси и ги чака променена картинка на тяхната първоначална. Сега те могат да довършат започнатото и да извлекът основни изводи от процеса.

Кафене-Етикет /насоки за участниците/

 • Фокусирайте се върху съществените неща.
 • Допринасяйте със своя начин на мислене и идеи.
 • Изслушвайте се, за да разберете.
 • Свързвайте различните идеи.
 • Драскайте, рисувайте, чертайте – драскането на покривките е разрешено /ако използвате хартиени или найлонови покривки за еднократна употреба/
 • Забавлявайте се!

Основни насоки

Изяснете си целта.
Когато сте на ясно с каква цел ще използвате метода и каква е целта на срещата, ще знаете по-добре, кои са хората, които трябва да поканите и ангажирате и кои са съществените параметри за постигане на вашата цел. Отговорете си на въпросите – Коя е основната тема, която искате да бъде дискутирана и обсъждана? Какви са въпросите, които ни вълнуват? Кои са хората, които ще вземат участие? Колко дълго може да продължи срещата?

Създайте гостоприемна среда
Когато хората се чувстват удобно, че могат да бъдат себе си, тогава те имат възможност да бъдат най-творчески продуктивни, да слушат и да говорят свободно. Имайте предвид как вашата покана и физическата среда подпомагат за създаването на благоприятна гостоприемна атмосфера.

 

Как може да подредите залата?

 • Разпръснете няколко маси в залата в хаотичен ред, с по 4-5 стола около тях.
 • Може да използвате найлонови или хартиени покривки за еднократна употреба. Това ще даде свобода на участниците да си драскат дори върху покривката.
 • Оставете два листа от флипчарт и цветни маркери и фулмастри.
 • Може да се погрижите допълнително за средата, като декорирате масата с цветя или свещник. А за удобство на участниците може да наредите чаша вода, кафе или чинийка с дребни бонбони и сладки.

Използвайте въображението си, за да направите средата по-неангажираща, приятна и творческа.

Задавайте подходящите въпроси
Много е важно темата на Кафенето да вълнува всички участници. Необходимо е тя да бъде под формата на въпрос, върху който ще дискутират участниците. Може на различните маси да бъдат зададени различни въпроси, свързани с общата тема. Методът на Кафенето може да бъде използван както за изследване на различни въпроси, така и за намиране на различни решения на възникнали проблеми.

Насърчавайте участието
Хората се ангажират, когато допринасят за въпроси, които са от значение за тях. Важно е да насърчавате хората свободно да допринесат своите мисли, идеи и гледни точки. В същото време, хората да се чувстват свободни, ако желаят просто да слушат.

Свързване на различни гледни точки
Възможността, участниците да се движат по различни маси, да срещат нови хора, да допринасят със своя начин на мислене са едни от основните характеристики на Кафенето. Когато участниците седнат на нова маса, те носят със себе си своите идеи и темите от предишната дискусия и по този начин обогатяват, обменят и свързват различните гледни точки. По този начин се увеличава възможноста за възникване на нови и интересни прозрения.

Обобщение и споделяне от срещата
Всеки разговор, състоял се на отделна маса е част от цялостния процес и глобалния проблем или въпрос, който е бил причина за Кафенето. Финалният етап на едно Кафене е обединяване на различните процеси от отделните разговори в един цялостен модел, който да бъде видян от всички. За да постигнете това, може да накарате всяка една маса да сподели процеса си на работа и прозренията, до които са достигнали пред цялата група.

 

 

Следната рисунка направена от Нанси Марджил, изобразява основните принципи и насоки на Световното Кафене:

Още информация може да намерите на:  http://www.theworldcafe.com/

Използвани са снимки от галериите на Световно Кафене: http://www.flickr.com/photos/worldcafe

Ако желаете, може да споделите вашия опит от провеждането на този метод в коментарите под статтията.
Може да оставите и вашето мнение по отношение на метода или статията.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 3)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл