Най-голямото предимство за една организация: Ученето

Продуктите могат да бъдат копирани. Процесите могат да бъдат копирани. Услугите могат да бъдат копирани. Как тогава една компания може да поддържа предимство пред нейните конкуренти?

Отговорът е прост – създайте учеща се организация. Обосновете своята компания по такъв начин, че хората в нея и организацята като цяло да се учи по-бързо от конкурентите в областта.

Във следващото видео може да видите интервю с Дейвид Гарвин и Ейми Едмондсън. И двама са професори в HBS (Harvard Business School), експерти по Организационна Промяна. Темата, която дискутират е важността на ученето и как мениджърите биха могли да го поддържат в своята организация. В това отношение Гарвин подчертава, че “Ако темпото на учене в организацията е по-бавно от темпото на случващите се промени, то организацията вече изостава.


Дейвид Гарвин определя учещата организация с две неща:

  1. Развива се и има опит в създаване, придобиване, интерпретиране и трансфер на знание
  2. Структорирана е по такъв начин, че лесно да може да се променя в зависимост от новите прозрения или придопитото знание.

За да се изгради и развива подобна организация са необходими три фактора:

  • Процеси, които да поддържат системата на учене и развитие на знанието в организацията
  • Подходяща среда.
  • Лидерство, което да вдъхновява и подкрепя ученето и развитието

Може би си мислите, че концепцията за Учещи Организации е много хубава, но е само на теория – твърде сложна, за да работи в България или вашата организация. Или пък, че това може да го има само в големите компании.
Всъщност нещата не са толкова сложни и са общовалидни за всяко място или големина на компания. Истината е, че за да оцелее човек в днешния свят трябва да се развива. Между другото, колкото по-малка е компанията, толкова по-лесно би могла да се наложи подобна промяна. И не става въпрос за нещо голямо, а за простички действия или навици, които биха могли да се създадът.

Нещо, което биха могли да правят мениджърите то всички нива е да създават подкрепяща среда. Среда, в която е удобно да се задават всякакви въпроси. Среда, в която човек спокойно да признае грешката си, без страх от наказание, а с подходящо напъдствие за подобрение. Среда, която позволява свободно разпространение на идеи.
Едно от най-полезните и простички неща в процесите на учене е Рефлексията. След всеки опит или нещо ново, което мениджърите са направили със своя екип, могат да си зададът следните 4 въпроса:

  • Какво искахме да постигнем?
  • Какво се получи на практика?
  • Защо има разлика? /Какви са причините за отклонението?/
  • Как ще процедираме следващия път? /Какви са нещата, които може да подобрим? Кои са нещата, които не са ни нужни?/

Толкова е просто…

Ако искате да проверите нивото на различните предпоставки за учеща организация, можете да попълните теста, разработен от Гарвин и Едмондсън: Learning Organization Survey

Ето и интервюто с тях за Harvard Business Publishing:


Ако желаете да споделите нещо по темата или вашия опит, може да направите това в коментарите под тази статия.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 3.00 / гласували: 1)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл