Модел на самостоятелност в ученето

Снимка от: woodsy

 

Преди време попаднах на материала на Жералд Гроу за това, как обучаемите стават по-самостоятелни в ученето. В основата му лежи модела на Ситуационно Лидерство на Хърси и Бланшард. Моделът на придобиване на самостоятелност в ученето гласи, че обучаемите преминават през различни нива на самостоятелност, от зависим към напълно самостоятелен, и че обучителя би могъл да подпомогне това развитие или да демотивира учениците си. Доброто преподаване съвпада с нуждите на обучаемите в отделните нива и подпомага обучаемите да напредват към своята самостоятелност.

Моделът показва пряката връзка между мотивацията на обучаемия и знанията или уменията, които придобива. Наскоро преглеждах този модел и си припомних моментите, в които съм имал желание да се откажа от заниманията си с народни танци или бойни изкуства. Там много лесно си проличава силата на този модел.
В началото на тези нови дейности се хвърлях с ентусиазъм и желание, но когато забележех колко съм в началото и как нищо не знам, настъпваха моменти на отчаяние. Точно тука най-силна се оказва ролята на учителя. Да успее да мотивира и да ти вдъхне нови сили, за да продължиш напред. И това важи за всяко нещо, което учим под някаква форма. Сигурен съм, че и на вас се е случвало. Разбирайки все повече този модел и давайки си сметка какво се случва с мотивацията, ми е помагало по-лесно да преодолея тези моменти и да продължа напред. В придобиването на някакви умения, като бойните изкуства например, с течение на времето тренировките и развитието просто стават навик и тези моменти са все по-малко. Настъпват и моменти, когато започваш да тренираш и без нуждата от инструкции и надзор на треньора.

Какво представлява модела на Гроу за самоуправление в ученето?

Той разграничава 4 нива на зависимост и самостоятелност в ученето, като към всяко ниво съответства определен стил на водене на обучението. В първото ниво обучаемите са напълно зависими. Те не знаят нищо от това, което ще учат. Тогава обучаващия играе ролята на авторитет. Той трябва да им дава директни инструкции и да ги запознае с материята и да предизвика интереса им. Във второ ниво обучаемите вече са заинтересовани. При тях се е появило любопитство и интерес към предмета. Тогава ролята на обучаващия е да бъде мотиватор. Да вдъхнови още повече обучаемите в материята, която преподава. Да се допитва до тях и да предизвиква дискусии. В третото ниво обучаемите са вече въвлечени. На тях им е интересно и имат желание да учат все повече, но все още нямат нужните познания и самооценка, за да бъдат напълно самостоятелни. Тук обучаващия влиза в ролята на фасилитатор, като подпомага дискусии, в които участва на равно с обучаемите. На този етап е възможно и да дава групови проекти и задачи. И последното четвърто ниво, в което обучаемите са самостоятелни. Те си поставят сами целите и нормите за своето развитие. В състояние са да откриват сами източниците, които биха им помогнали за постигане на тези цели. Тогава обучителя играе ролята на консултант. Той възлага задачи за индивидуална работа, като обучаемия може да се допитва до него в отделни моменти.

Повече за този модел може да прочетете на неговата страница:
http://www.longleaf.net/ggrow/SSDL/SSDLIndex.html

В течение на времето в този блог ще публикувам допълнителна информация за този модел и нивата към него.

Харесва ли ви тази статия?
СтаваЗадоволителноСредноХаресва миСупер е (Рейтинг: 5.00 / гласували: 3)
Loading ... Loading ...
| | Още...
Ключови думи: , , , , , , , ,

Ако намирате тази статия за интересна или темите в блога съвпадат с вашите интереси, абонирайте се за новите публикации чрез RSS feed или по E-мейл